Jabłka deserowe – sezon ledwie startuje, a już jest źle
Chyba nie było w Polsce sadownika, który wierzyłby w wysokie ceny jabłek w nadchodzącym sezonie 2022/2023. Nawet jeśli nie do końca wszyscy zgadzali się z prognozami WAPA czy GUS, to jednak wszyscy widzieli, że jabłek na drzewach jest dużo. A jaka jest sytuacja na międzynarodowym rynku jabłek – to też każdy zdawał sobie sprawę.
Przy dobrych zbiorach i ograniczonych rynkach zbytu, ceny polskich jabłek nie mogą być w tym sezonie wysokie. Nawet jeśli części owoców nie uda się zebrać z powodu braku rąk do pracy, to nie zaważy to na ogólnej sytuacji. Tak czy owak, jabłek deserowych w tym sezonie jest dużo i będzie dużo.
Ale to co się dzieje z ich cenami już teraz – tego nawet wielu pesymistów nie oczekiwało. Sprawdza się bowiem najgorszy scenariusz – ceny jabłek spadają bardzo szybko i to za owoce, które wciąż wiszą na drzewach, bo jeszcze nie dojrzały do zbiorów.
Ceny Gali zdążyły już spaść do poziomu 1,20-1,30 zł/kg za jabłka 70+ na sortowanie, za sporty paskowane. Czerwona Gala zjechała do 1,00-1,10 zł/kg. Paskowane sporty drobniejszych kalibrów już potaniały do 1,00-1,10 zł/kg za 65/70 i 0,70-0,90 zł/kg za jabłka drobne!
Ceny odmiany Lobo też już zdążyły zjechać do poziomu 1,20 zł/kg za kaliber 70/90 (na sortowanie), a jabłka drobniejsze tej odmiany są wyceniane na 0,70-0,80 zł/kg. Ceny na poziomie 1,00-1,20 zł/kg za kaliber 70/90 są wystawiane za jabłka na sortowanie odmian Ligol czy Szampion, których jeszcze nie powinno być w handlu. Inna sprawa, że niektórzy sadownicy, bojąc się dalszych zniżek, pośpieszyli się ze zbiorem i już oferują te jabłka. Pierwsze ceny Goldena z terminem zbioru za kilka dni, były na poziomie 1,40 zł/kg za grubsze kalibry, ale ii tu mamy zjazd na 1,20 zł/kg.
To są ceny jabłek na sortowanie, z odrostem na przemysł płaconym po 0,20 zł/kg. Jaka wychodzi z tego średnia za wagę nie trzeba dodawać. Jednym słowem katastrofa, zwłaszcza w kontekście drastycznego wzrostu kosztów – tak produkcji, jak i prądu niezbędnego do schłodzenia i przechowania tych owoców. Kogo będzie stać na produkcję jabłek w takich warunkach?