Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe dołacz i Ty!

Kup teraz abonament!

Jabłka Red Delicious, czy opłacalne?

2025-01-31 08:38

Sytuacja na rynku jabłek ewoluuje, choć może nie w tempie, które zadowoliłoby sadowników. Jednak ceny jabłek deserowych w polskim hurcie rosną. A ceny odmian jednokolorowych są nieco wyższe od cen „zwykłych” jabłek czerwonych. W grupie owoców o nieco wyższych cenach znajduje się tradycyjnie jabłko Red Delicous.

Szczyt popytu na jabłka Red Delicious w Europie przypada w okolicy Bożego Narodzenia, ale zainteresowanie tym jabłkiem na rynku globalnym jest widoczne dużo dłużej. Jak teraz wygląda sytuacja na polskim rynku? Zainteresowanie Red Deliciousem ze strony firm kupujących jabłko na eksport było w styczniu wyraźnie słabsze niż w grudniu. Natomiast ceny skupu dla owoców kalibru 70+ to minimum 2,00 zł/kg.

W grudniu to było relatywnie znacząco lepiej niż teraz. Teraz również Red Jonaprince i Golden Delicious dobiły do tej ceny, a i poza Łądnego Ligola niektórzy tyle płacą. Podobnie jest z takimi sportami jak Red Chief czy Red Cup. Generalnie rzecz biorąc o odmianie Red Delicious można powiedzieć, że  wciąż uzyskuje nieco lepsze ceny niż średnia, ale nie są to już takie różnice, jak bywało to 6-7 lat temu.

I trudno się dziwić. W międzyczasie produkcja Red Deliciousa w Polsce wzrosła. Widać to też w danych WAPA o stanie zapasów. W tym sezonie, na początku grudnia 2024 było tych jabłek 45 tys. ton. Mniej niż rok temu (50 tys. ton) ale to przez generalnie słabsze zbiory rok do roku. W latach 2018-2018 było to jednak dużo niższe wolumeny. Wg WAPA na początku grudnia 2018 Red Deliciousa w Polsce było zaledwie 15 tys. ton, a rok później 22 tys. ton. Jeszcze wcześniej, w grudniu 2017 była to znikoma ilość 7 tys. ton.

Teraz mamy Red Deiciousa za 2,00-2,10 zł/kg, a zwykłe „czerwonaki” za 1,70-1,80 zł/kg najczęściej. Sześć lat temu, w końcówce zimowej fazy sezonu, relacja była taka, że za zwykłe odmiany czerwone płacono także do 1,80 zł/kg, a za Red Deliciousa 2,20-2,40 zł/kg. Rok wcześniej był to stosunek jeszcze lepszy. Za „czerwonaki” firmy eksportowe płaciły w granicach 0,70-0,75 zł/kg, a za Red Deliciousa w tym samym czasie można było dostać do 1,80 zł za kilogram.

Na bieżącą sytuację ma też wpływ fakt, iż chociaż w Polsce Red Deliciousa jest mniej niż rok temu, to w Europie jest go więcej. Wg danych WAPA w europejskich krajach członkowskich tej organizacji zapasy na początku grudnia 2024 roku wynosiły 203 tys. ton, a rok temu było to 178 tys. ton.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE