Kapusta pekińska – trend nie odpuszcza
Ten sezon kapusty pekińskiej na polskim rynku najpewniej zostanie zapamiętany na długo. Po dość typowym początku, już w sierpniu zaczęło być widać, że sytuacja w hurtowym handlu pekinką w Polsce zaczyna wchodzić na nietypową ścieżkę. Jesień przyniosła już wyraźnie odmienny rozwój sytuacji od typowego dla tej fazy sezonu, co widać na naszym wykresie.
Zamiast typowego jesiennego „dołka” cenowego mieliśmy najpierw stabilizację, a następnie nawet dalsze umocnienie cen. Po Nowym Roku ten zwyżkowy trend znowu powrócił, mimo że w międzyczasie dochodziło do pewnych jego zakłóceń. W rezultacie mamy od października ceny najwyższe od wielu lat i do tego ceny te znów wzrosły.
Obecnie ceny sprzedażowe dobrej jakości kapusty pekińskiej (z opakowaniem) w kalibrażu „marketowym” to najczęściej 3,00-3,80 zł/kg. To aż o 94 procent drożej rok do roku, chociaż trzeba pamiętać o negatywnym wpływie na rentowność szybko rosnących kosztów, w tym kosztów przechowywania. A jednak w poprzednich sezonach takie ceny pekina miała dopiero wiosną. Dodajmy, że w małym hurcie ceny bywają jeszcze wyższe – jak np. na podwarszawskich Broniszach, gdzie ich poziom przekroczył 4,50 zł/kg.