Marchew – powyżej 1,50 zł na początku wiosny?
Pierwsza od kilku lat ostrzejsza zima, która zawitała do Polski w styczniu tego roku, miała znaczący wpływ na sytuację w polskim hurtowym handlu świeżymi warzywami. Także na sytuacje w handlu marchwią. W rezultacie rynek marchwi, który pozostawał w stagnacji od października ożywił się w pierwszym tygodniu stycznia.
Od tamtej pory średnia cena sprzedażowa mytej marchwi wzrosła w dużym hurcie o prawie 51 procent, zatem o ponad połowę. Teraz jest ona na poziomie 0,95 zł/kg, jako że ceny sprzedażowe takiej marchwi znajdują się w przedziale 0,75-1,15 zł/kg.
Jak widać na wykresie cena średnia jest już relatywnie wysoka, jak na tę fazę sezonu, chociaż do rekordów sporo brakuje. Jeśli zima utrzyma się do końca okresu kalendarzowego, to ceny jeszcze mogą wzrosnąć. Czy pójdą śladem sezonu 2014/2015 i na początku wiosny znajdą się powyżej pułapu 1,50 zł/kg?
Wydaje się to na razie mało prawdopodobne. Chyba że do końca zimy mielibyśmy mroźną pogodę z bardzo niskimi temperaturami. W przeciwnym razie nie będzie czynnika wspierającego tak dynamiczny wzrost. Nie jest nim póki co popyt. Ten się nieco poprawił w ostatnim miesiącu, ale bez czynnej gastronomii nie będzie w tym zakresie wyraźnej poprawy, a z biegiem czasu będzie rosła presja marchwi importowanej (głównie z Holandii).