Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Maroko – sezon eksportowy cytrusów w normie wg USDA

Produkcja owoców cytrusowych w Maroku w sezonie 2021/22 wzrosła ze względu na korzystne warunki pogodowe. Plantatorzy donoszą o dobrej jakości, ze znaczącym wyjątkiem regionu Souss-Massa, w którym odnotowano zmniejszenie rozmiaru i koloru owoców z powodu wysokich temperatur i niskich opadów. Prognozy mówią, że produkcja owoców cytrusowych w Maroku w sezonie 2021/22 osiągnie szacunkowo 2,55 mln ton metrycznych, co oznacza wzrost o 12 proc. w stosunku do sezonu MY 2020/21.

Produkcja mandarynek/mandarynek powinna wzrosnąć o 13 procent w stosunku do poprzedniego roku do 1,36 mln ton, podczas gdy produkcja pomarańczy powinna wzrosnąć o 11 procent do 1,15 mln ton, a produkcja cytryn/limonek osiągnie 45.000 ton.

Sezon eksportowy marokańskich cytrusów wygląda normalnie, z niewielkim opóźnieniem w dostawach z powodu globalnych wyzwań w zakresie łańcucha dostaw/logistyki. Rosja i Unia Europejska pozostają głównymi rynkami eksportowymi Maroka. Eksport marokańskich mandarynek/mandarynek 2021/22 szacuje się na około 500.000 ton, podczas gdy eksport pomarańczy powinien osiągnąć około 120.000 ton, a eksport cytryn i limonek na poziomie 10.000 ton.

Produkcja mandarynek/mandarynek w Maroku w sezonie 2021/22 wyniesie prawdopodobnie 1,36 mln ton, co oznacza wzrost o 13 proc. w porównaniu do sezonu 2020/21 ze względu na korzystny czas opadów i temperaturę. Należy zauważyć, że niedobór wody w południowym regionie (Souss-Massa) wpłynął na wielkość i kolor owoców.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE