Maroko – więcej cytrusów
Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) produkcja cytrusów w Maroku w sezonie 2020/2021. wzrośnie o 32 procent w porównaniu do poprzedniego sezonu i wyniesie 2,3 mln ton.
Przewiduje się, że marokański eksport owoców cytrusowych, w szczególności pomarańczy i mandarynek, będzie gwałtownie wzrastał. Dostawy mandarynek w sezonie 2020/2021wzrosną o 26 procent do 500 tys. ton, zaś pomarańczy o 38 procent do 150 tys. ton. Eksport limonek wyniesie 18 tys. ton.
Głównymi kierunkami eksportu marokańskich owoców cytrusowych pozostaną Rosja i UE, na które przypada ponad 66 procent całości dostaw.
W odpowiedzi na pandemię Covid-19 marokańskie Ministerstwo Rolnictwa i plantatorzy cytrusów podjęli działania mające na celu zapewnienie zdrowia pracowników. Rząd Maroka będzie nadal wspierał plantatorów cytrusów i zachęcał do nowych inwestycji w tym segmencie owoców.