Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Meksyk w czołówce eksporterów czosnku

Produkcja czosnku w Meksyku wzrosła o 4,3 procent w 2020 roku, osiągając 86 500 ton. Stany Zjednoczone były głównym nabywcą czosnku meksykańskiego z 86,8 procentowym udziałem. Na kolejnych miejscach uplasowała się Australia z udziałem 7,0 procent oraz Francja z 2,3 procentowym udziałem.

Według Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Meksyku (Sader) głównymi podmiotami produkcyjnymi w kraju są Zacatecas, Guanajuato, Puebla, Baja California i Sonora, które łącznie odpowiadają za 87,1 procent produkcji krajowej.

Inne podmioty, które również produkują tę żywność, to między innymi Veracruz, Aguascalientes, Nuevo Leon, Oaxaca, Queretaro, Durango, San Luis Potosi, Hidalgo, Guerrero, Jalisco, Tlaxcala, Baja California Sur, Coahuila i Michoacan.

Ministerstwo Rolnictwa podkreśliło, że Meksyk był dziewiątym co do wielkości eksporterem czosnku na świecie w okresie 2015-2019, z udziałem 0,6 procent.

Jest wiele powodów, aby spożywać czosnek
Czosnek ma wysoką wartość odżywczą i zawiera bardzo mało kalorii. Jest bogaty w witaminę C, witaminę B6 i mangan. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu i zawiera przeciwutleniacze, które chronią przed uszkodzeniem komórek i starzeniem; Ponadto niektóre badania sugerują, że może zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera i demencji.

Należy zauważyć, że jest również stosowany w zapobieganiu stanom zapalnym żołądka i pomaga w utrzymaniu zdrowia jelit.

Słowa kluczowe: czosnek, eksport czosnku, warzywa, Meksyk
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE