Mniej krajowych porów
Początek 2023 roku, pod względem dostępności krajowych porów na polskim rynku hurtowym, wygląda jeszcze gorzej niż analogiczny okres roku 2022 i 2021. Widać to również po cenach tych warzyw. Zapasy porów krajowych są już relatywnie małe. Czy import będzie w stanie zniwelować tę podażową lukę na rynku porów w Polsce?
Spadek podaży porów krajowych i wzrost ich hurtowych cen, to na początku roku kalendarzowego sytuacja dość typowa w naszym kraju. Ale w bieżącym sezonie dynamika tego procesu jest wyższa, a i zaczynał się on na starcie sezonu od mniejszych zbiorów tych warzyw (choć to tylko ocena pośrednia, bo GUS nie podaje żadnych osobnych szacunków dotyczących porów).
Obecnie ceny sprzedażowe krajowych porów w dużym hurcie to 3,00-3,80 zł/kg za towar dobrej jakości, „na gotowo” w opakowaniu. Oznacza to, iż od końca listopada 2022 roku średnia cena w dużym hurcie wzrosła o 26 procent. Rok temu, gdy podaż krajowych porów też nie była dobre, wzrost ceny średniej tych warzyw w analogicznym okresie wyniósł tylko 5 procent. Nawet dwa lata temu było to tylko +8 procent, a przecież zima sezonu 2020/2021 przyniosła rekordowo dynamiczny skok cen rodzimych porów, bo między 5 i 22 stycznia 2021 średnia cena tych warzyw skoczyła w górę aż o 134 procent, dobijając do pułapu 5,50 zł/kg.
Teraz mamy średnią 3,40 zł/kg, a więc przestrzeń do dalszego wzrostu cen, analogicznego jak przed dwoma laty, jak najbardziej istnieje. Oczywiście wiele zależy to od tego, jak duży będzie import porów. Czy będą to na tyle duże wolumeny, aby zniwelować lukę w dostępności pora krajowego?
Na razie mieliśmy w bieżącym sezonie zauważalnie szybszy start sezonu importowego w tym segmencie rynku świeżych warzyw. Natomiast póki co, to ceny importowanych porów utrzymują się na niższych poziomach niż rok, a zwłaszcza dwa lata temu. Obecnie hurtowe ceny sprowadzanych do Polski porów to najczęściej 3,320-3,50 zł/kg, co daje średnią 3,35 zł/kg, wobec poziomu 3,60 zł/kg w styczniu 2022 roku i 5,00 zł/lg w styczniu 2021 roku. Dostępność tych warzyw w takich krajach jak Francja czy Belgia nie różni się znacząco od zeszłorocznej, a jest wyższa niż ta przed dwoma laty.