Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Mołdawia – będzie dużo winogron

Na podstawie ocen stanu plantacji winogron stołowych w przededniu masowych zbiorów eksperci mołdawskich stowarzyszeń sadowników oceniają, że w tym roku zbiory winogron stołowych w kraju mogą przekroczyć 120 tys. ton (w 2020 roku było to nieco ponad 73 tys. ton). Jednocześnie, według szacunków ekspertów, zbiory głównej odmiany eksportowej winogron stołowych - „Mołdawii” będą szczególnie wysokie. W tej chwili jakość większości produktów jest również dość dobra. Ale są niuanse.

W Mołdawii w ciągu ostatnich pięciu do siedmiu lat zbiory winogron stołowych często przekraczały 100 tys. ton lub więcej: w 2019 roku - około 112 tys. ton, 2018 roku - 126 tys. ton, w 2017 roku - 109 tysięcy ton. Jednak często nawet 30 procent wszystkich owoców nie spełniało wymagań rynku świeżego, zwłaszcza zewnętrznego i w większości trafiało do przetwórstwa. W 2021 roku, ze względu na specyficzne warunki pogodowe przez większą część sezonu wegetacyjnego, prawdopodobnie również jakość produktów będzie nierówna.

Ze względu na obfite opady na wiosnę i w pierwszej połowie lata większość winnic cierpiała w mniejszym lub większym stopniu na choroby (mączniak i mączniak prawdziwy). Jednocześnie częste deszcze utrudniały terminową i wysokiej jakości ochronę roślin. Wiele winnic zostało zmuszonych do zwiększenia liczby zabiegów odkażania i łączenia leków o różnym spektrum działania w programach ochronnych. Problem rozprzestrzeniania się chorób jest nadal aktualny, dlatego eksperci zalecają, aby nie osłabiać uwagi na tle fitosanitarnym w winnicach na ostatnich „stu metrach” dystansu rocznego cyklu produkcyjnego. Jeśli na przykład oidium uszkodzi grzbiety, ogonki kiści szybko ciemnieją podczas przechowywania produktu, co znacznie zmniejsza jego prezentację i wartość.

Ponadto eksperci zrzeszeń sadowniczych namawiają producentów winogron do dokładnego prowadzenia ewidencji zabiegów chemicznych na plantacjach i obserwowania „czasów oczekiwania” – od momentu wykonania ostatnich zabiegów ochronnych do sprzedaży produktów. W przypadku winogron z komór z kontrolowaną atmosferą – należy stworzyć system monitorowania stężenia siarki w produktach. W związku z tym szefowie organizacji producenckich zauważają, że do tej pory nie było przypadków zwrotu mołdawskich winogron przez europejskich nabywców ze względu na nadmiar pozostałości pestycydów w produktach. Ważne, aby tak było również w nowym sezonie marketingowym.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE