Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Niemcy – wysoki popyt na ziemniaki

Festiwale ziemniaka, gastronomia, stołówki, usługi dostawcze, handel detaliczny: Ziemniaki sprzedają się jak ciepłe bułeczki, ponieważ ludzie mogą się znowu spotykać, mniej pracować w domu i więcej jeść na mieście. "To nadal ma pozytywny wpływ na sprzedaż", mówi Thorsten Riggert, rolnik z powiatu Lüneburg i członek zarządu Landvolks Niedersachsen. "Jednak przepływy ponownie przesunęły się bardziej z sektora domowego do sektora publicznego". Jakość ziemniaków jest dobra, zebrane ilości są wystarczające, mówi Riggert.

Prawie połowa wszystkich ziemniaków zebranych w Niemczech w 2021 roku będzie pochodzić z Dolnej Saksonii. Bulwy były uprawiane na 115.400 hektarach w całych Niemczech. Agrarmarkt-Informations-Gesellschaft (AMI) szacuje, że było tam około 260.000 ha areału upraw ziemniaków. Oznacza to spadek o 4,2 procent w porównaniu z rokiem ubiegłym. Również powierzchnia upraw ziemniaków w Dolnej Saksonii zmniejszyła się w porównaniu z rokiem 2020 o prawie 7.000 ha, przyznaje Thorsten Riggert. Ale i tak w 2021 roku wyhodowano więcej ziemniaków niż w roku suszy 2018, a redukcja areału w 2020 roku okazała się dobrym rozwiązaniem, powiedział. "Dla plantatorów cena jest odpowiednia. Obecnie otrzymujemy 18 euro za 100 kilogramów" - mówi rolnik, który reprezentuje producentów ziemniaków w Związku Niemieckiego Przemysłu Ziemniaczanego UNIKA.

Według Rigerta, nie ma wąskich gardeł w zaopatrzeniu w ziemniaki w przeciwieństwie do niektórych innych produktów."Jeśli w jakimś miejscu nie mogę dostać frytek, to nie z powodu produktu. Wąskie gardła pojawiają się, jeśli w ogóle, ponieważ towary nie docierają do detalistów lub restauracji z powodu problemów z transportem. W całej Europie, jeśli chodzi o ziemniaki, wszystko jest bezpieczne."

Ziemniaki były i nadal są poszukiwane: według Kartoffel-Marketing-Gesellschaft (KMG), ludzie w Niemczech spożywają około 64 kilogramów rocznie na osobę. W czasie pandemii gospodarstwa domowe zakupiły znacznie większe ilości niż wcześniej, do 147.000 ton rocznie. "My, producenci, jesteśmy zadowoleni. Niestety, nie wszyscy koledzy po fachu mogą to powiedzieć", podsumowuje Thorsten Riggert.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE