Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Niemcy – zbiory warzyw w podobne do rok wcześniejszych

W 2020 roku gospodarstwa w Niemczech zebrały łącznie 3,9 mln ton warzyw. Całkowita wielkość zbiorów była więc na poziomie z poprzedniego roku i nieco poniżej 6 procent powyżej średniej z lat 2014-2019. Jak informuje Federalny Urząd Statystyczny (Destatis), liczba gospodarstw uprawiających warzywa spadła o około 7 procent z 6580 do 6100 w porównaniu z ostatnim pełnym badaniem w 2016 roku.

W 2020 roku niecałe 5900 gospodarstw produkowało warzywa na wolnym powietrzu na 125 200 hektarach. Podobnie jak wielkość zbiorów, obszar upraw polowych pozostał więc prawie niezmieniony w porównaniu z rokiem 2019. W porównaniu z ostatnim pełnym badaniem w 2016 roku zwiększył się on jednak o nieco mniej niż 4 procent. W 2020 roku największe obszary uprawy warzyw na wolnym powietrzu znajdowały się w Nadrenii Północnej-Westfalii z 25 000 ha, w Dolnej Saksonii z 21 500 ha i Nadrenii-Palatynacie z 18 500 ha.

Uprawy ekologiczne wyprodukowały łącznie 379 600 ton warzyw gruntowych w 2020 roku. Odpowiada to 10 procentom całkowitej wielkości zbiorów upraw gruntowych i daje prawie 16 procent wzrostu w porównaniu z rokiem 2019. W porównaniu ze średnią z lat 2014-2019 wielkość zbiorów wzrosła o ponad jedną trzecią (+ 34 procent). Powierzchnia ekologicznej uprawy warzyw w otwartym polu w 2020 roku wynosiła 16 100 hektarów, co stanowiło 13 procent całkowitej powierzchni upraw.

Największa powierzchnia uprawy szparagów, największe zbiory marchwi
Szparagi, marchew i cebula to najważniejsze pod względem areału uprawy w niemieckiej produkcji warzyw. W 2020 roku rosły na około 41 procentach powierzchni uprawnej. Na pierwszym miejscu pozostały szparagi, których łączna powierzchnia wynosiła 25 900 hektarów (-5 procent w porównaniu z rokiem 2019). Zebrano je z 22 400 hektarów w 2020 roku i zbiory wyniosły niecałe 117 600 ton, czyli o 10 procent mniej niż w 2019 roku.

Marchew zajęła drugie miejsce, z niewielkim wzrostem areału do 13 800 hektarów i wielkością plonu 802.200 ton, największym od zjednoczenia Niemiec (+1,4 procent w porównaniu z 2019 rokiem). Na trzecim miejscu uplasowała się cebula z obszarem uprawy 12 300 hektarów i zbiorami prawie 539 700 ton (odpowiednio +2,0 procent i +3,4 procent w porównaniu z rokiem 2019).

Mimo że zbiory warzyw w 2020 roku pozostały ogólnie w dużej mierze niezmienne w porównaniu z rokiem poprzednim, można zauważyć przesunięcia w poszczególnych gatunkach warzyw. Podczas gdy kalafior, z nieco ponad 3040 hektarami i wielkością zbiorów 83 780 ton, wykazywał najniższe wartości od lat, obszary upraw i wielkość zbiorów jarmużu (odpowiednio 1090 ha i 18 500 ton) i kapusty pekińskiej, 850 hektarów i 38 650 ton, ponownie wzrosły. W sektorze warzyw liściastych szpinak odnotowano na 3970 hektarach, największym areale od lat, i szczytowym wolumenie zbiorów 83 470 ton.

Natomiast sałata lodowa, rukola i inne sałaty nie były w stanie powtórzyć bardzo wysokich zbiorów z poprzedniego roku. Uprawa sałaty (1310 ha) osiągnęła najniższy poziom w 2020 roku, Przy zbiorach 42 670 ton. To samo dotyczy sektora takich warzyw jak ogórki na pikle o powierzchni uprawy 1760 hektarów i wielkości zbioru 149 100 ton.

W uprawie szklarniowej dominują pomidory
W 2020 roku powierzchnia upraw w szklarniach i pod innymi wysokimi osłonami pozostała prawie niezmienna w porównaniu z rokiem poprzednim. W porównaniu z 2016 rokiem obszar wzrósł o niecałe 4 procent. Na prawie 1300 hektarów 1650 gospodarstw zebrało 195 000 ton warzyw. Największymi obszarami uprawy tego typu były pomidory 380 ha, ogórki 240 ha i roszponka 180 ha.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE