Niestabilny rynek bakłażanów i cukinii
Kwiecień przyniósł znaczące spadki cen importowanych z Hiszpanii bakłażanów i cukinii. Ale trend ten był tylko częścią szerszego spektrum zmian w cenach tych warzyw. Przez większość wiosny bowiem hiszpańscy producenci borykali się z niestabilnością w ich produkcji, wywołana kapryśną pogodą. W konsekwencji ceny, zwłaszcza cukinii raz mocno zwyżkowały, by potem równie znacząco spadać.
Na rynku hiszpańskim – na aukcjach hurtowych w Almerii ceny cukinii po 9 kwietnia spadły aż o 89 procent i obecnie są na poziomie zaledwie 0,20-0,30 euro/kg (a były na poziomie 2,80 euro/kg). Ceny bakłażanów też spadały w kwietniu, choć nie aż tak bardzo. Do 22 kwietnia była to zniżka o 69 procent, ale potem trend się odwrócił i ceny znów wzrosły – o 58 procent, do poziomu 0,40-0,80 euro/kg (wcześniej sięgały 1,30 euro/kg).
Znalazło to odbicie na zachowaniu cen tych warzyw w polskim hurcie. W ofertach importerów obecnie ceny cukinii są na poziomie 4,50-6,00 zł/kg, co oznacza spadek od początku kwietnia o 61 procent (z pułapu 13,50 zł/kg). Bakłażany nie doświadczyły aż tak znaczących zmian w cenach. Obecnie jest to najczęściej 4,50-5,00 zł/kg, co daje spadek od szczytu kwietniowego (średnia 8,00 zł/kg) o 39 procent.