Ograniczony popyt na kapustę włoską
Dwa lata temu styczeń przyniósł gwałtowny wzrost cen kapusty włoskiej w dużym hurcie. Przez styczeń 2019 roku średnia cena sprzedażowa tej kapusty wzrosła o niemal 64 procent do poziomu 2,70 zł/kg. Rok temu wypadło to dużo słabiej, ale i tak w styczniu 2020 średnia cena utrzymywała dobry poziom 1,90 zł/kg, a na sam koniec miesiąca wzrosła do 2,00 zł/kg.]
W sezonie bieżącym jest gorzej pod względem aktywności handlowej i cen hurtowych kapusty włoskiej i w stosunku do początku roku 2019 i 2020. Przez pierwszą połowę stycznia bieżącego roku średnia cena sprzedażowa pozostawała na pułapie 1,40 zł/kg, tym samym co w okresie wrzesień-grudzień 2020 roku. Dopiero ostatnio ceny się umocniły – średnio o 21 procent, do obecnego poziomu 1,40-2,00 zł/kg.
To umocnienie to efekt braku kapusty włoskiej dobrej jakości. Na rynku dominuje towar słaby jakościowo i tańszy. Te kłopoty jakościowe nie zachęcają kupujących do zwiększania zakupów w hurcie, nie zachęcają bowiem konsumentów do sięgania po tę kapustę. W dodatku w ten sektor mocno bije blokada gastronomii, a brak jakościowego towaru uderza też w eksport.