Pogoda źródłem problemów dla kapusty białej
Mamy kolejny rok, który jest bardzo trudny dla polskich rolników, w tym dla producentów warzyw. Poważne trudności widać też, jeśli chodzi o produkcje białej kapusty. Jedną z głównych przyczyn kłopotów jest pogoda. Przypomnijmy, że w zeszłym roku lato było również bardzo trudne dla producentów kapusty i także z powodu warunków agrometeorologicznych.
Całe lato mamy upały i obfite opady deszczu. Nie brakuje też gwałtownych burz również takich z opadami gradu. Ostatnie tygodnie nie przyniosły pod tym względem większej poprawy. Takie warunki pogodowe – wysokie temperatury i duża wilgotność sprzyjają dużemu natężeniu chorób grzybowych. Również porażenie szkodnikami jest wysokie. Ogromnym problemem na polach jest kiła kapuściana.
A z drugiej strony mamy bardzo letni, niemrawy handel tym warzywem. Strona popytowa rynku pozostaje pasywna. Duzi kupcy hurtowi ograniczają wielkość kupowanych partii, by uniknąć gromadzenia zapasów. Do ego dochodzi niepewność co do przyszłości, bo rząd straszy lockdownem na jesieni.
Mimo wszystko sytuacja cenowa w hurtowym handlu kapustą białą jest nieco lepsza niż rok temu. Obecnie ceny w dużym hurcie za kapustę na rynek świeży to najczęściej 0,40-0,50 zł/kg, czyli średnio 0,45 zł/kg. Rok temu było to 0,38 zł/kg. Wynika to z faktu, że w tym roku jest zauważalnie mniej kapusty niż rok temu. Potwierdzają to dane GUS. Rok temu zebrano około 800 tys. ton tego warzywa, a prognozy na ten rok mówią o poziomie 700 tys. ton.