Pory – ceny się ustabilizują?
Rok temu, w końcówce lutego, ceny hurtowe porów biły historyczne rekordy dla tej fazy sezonu. Było to wynikiem niskiej podaży tych warzyw, zwłaszcza w ofercie importerów, jako że w zimie i wiosną to właśnie import stabilizuje ceny porów krajowych, jako że rodzime zapasy są już niskie nawet w bardziej obfitych sezonach.
W tym sezonie sytuacja jest całkowicie odmienna. Porów nie tylko nie jest za mało. Jest ich za dużo jak na bieżące potrzeby rynku. I problem nadpodaży nie jest tylko polską specyfiką. To zaowocowało długim trendem zniżkowym hurtowych cen porów, trendem zapoczątkowanym w trzeciej dekadzie stycznia bieżącego roku.
Ten spadkowy trend zbił hurtowe ceny porów importowanych aż o 35 procent. Ceny rodzimych porów też spadały, ale dynamika zmian w tym segmencie była inna niż w przypadku importu. Tu trend spadkowy był przerwany w lutym, ceny wzrosły na około tydzień, ale potem znów spadły o 23 procent. Teraz pory krajowe w hurcie są najczęściej oferowane po 2,00-2,60 zł/kg, a import z Belgii i Holandii po 2,20-2,50 zł/kg. W tej dolnej granicy oferowane są też pory tureckie.