Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Produkcja mrożonek i soków 2022 r.

Analizujemy dane GUS dla  roku 2022 dotyczące produkcji mrożonych warzyw i owoców oraz soków warzywnych i owocowych a także marynat warzywnych. W tym okresie widać, w porównaniu z danymi z  poprzedniego roku, wzrost w sektorach produkcji soków oraz mrożonych warzyw. Oznacza to kontynuację tendencji widocznych po trzech kwartałach.

W całym 2022 roku w Polsce wyprodukowano 542 tys. ton warzyw mrożonych w porównaniu do wolumenu 525 tys. ton z roku 2021. Czyli mamy tu wzrost rok do roku, ale bardzo ograniczony, bo o 0,6 procent. Po trzech kwartałach było to +2,2 procent.

Jeśli chodzi o produkcję mrożonych owoców (włączając orzechy), to wedle danych GUS wyniosła ona w 2022 roku 284 tys. ton, wobec wolumenu 310 tys. ton w roku 2021. Mamy tu zatem, w relacji rok do roku, spadek o 8,4 procent. Po trzech kwartałach było to -7 procent.

Jeśli chodzi o soki owocowe i warzywne, to w  2022 roku wyprodukowano ich w Polsce 10922 tys. hektolitrów w porównaniu do 10657 tys. hektolitrów w roku 2021. Mamy zatem wzrost rok do roku o 2,5 procent. Po trzech kwartałach było to +4 procent.

W tym roku zestawienie w tej kategorii zostało uszczegółowione. Wydzielono dwie podkategorie:

sok jabłkowy - produkcja w 2022 roku to 5455 tys. hl, o 13,2 procent większa rok do roku (po trzech kwartałach było to +16,3 procent),

sok pomidorowy - produkcja w 2022 roku to 435 tys. hl, o 5,6 procent mniejsza rok do roku (po trzech kwartałach było to -1,9 procent).

Zestawienie GUS obejmuje jeszcze produkcję marynat warzywnych, których w  2022 roku wyprodukowano 50808 ton, w porównaniu do wolumenu 58721 ton w roku 2021. Mamy więc w tej kategorii spadek rok do roku o 13,5 procent. Po trzech kwartałach było to -13,2 procent.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE