Produkcja mrożonek i soków w I kw. 2025 r.
Warzywa mrożone
W pierwszym kwartale 2025 roku w Polsce wyprodukowano 105 tys. ton warzyw mrożonych i było to 99,1 procent produkcji z pierwszego kwartału roku 2024. Czyli mamy tu spadek rok do roku o 0,9 procent. Rok temu pierwszy kwartał przyniósł 4,3 procent wzrostu produkcji w tym segmencie.
Jeśli chodzi o produkcję sprzedaną mrożonych warzyw, to w pierwszym kwartale 2025 roku wyniosła ona 144,6 tys. ton i była ona o 5,2 procent wyższa w relacji rok do roku.
Owoce mrożone
Produkcja wytworzona mrożonych owoców (włączając orzechy), wedle danych GUS, wyniosła w pierwszym kwartale 2025 roku 47,4 tys. ton, co daje, w relacji rok do roku, wzrost o 7,1 procent.
Jeśli chodzi o produkcję sprzedaną mrożonych owoców, to w pierwszym kwartale 2025 wyniosła ona 71,7 tys. ton i była o 1,5 procent niższa w relacji rok do roku.
Soki
Jeśli chodzi o soki owocowe i warzywne, to w pierwszym kwartale 2025 roku ich produkcja wytworzona w Polsce wyniosła 1.751 tys. hektolitrów (188,7 tys. ton). Mamy zatem spadek rok do roku o 14,3 procent objętościowo (14,8 procent wagowo).
Produkcja sprzedana soków w pierwszym kwartale 2025 roku wyniosła 1.944 tys. hektolitrów (213,8 tys. ton). Daje to spadek o 14,7 procent objętościowo (o 15,2 procent wagowo).
W tej kategorii wydzielono następujące podkategorie:
Sok jabłkowy - produkcja wytworzona w pierwszym kwartale 2025 roku to 827 tys. hl (91,5 tys. ton), mniejsza o 11,1 procent objętościowo (o 12,4 procent wagowo) rok do roku.
Produkcja sprzedana soku jabłkowego w tym okresie wyniosła, wg danych GUS, 985,5 tys. hl (113,2 tys. ton). To mniej o 12,7 procent objętościowo (o 12,9 procent wagowo) w relacji rok do roku.
W tej podkategorii GUS wydzielił dodatkowo informację o:
Sok jabłkowy, skoncentrowany - produkcja wytworzona w pierwszym kwartale 2025 roku to 128 tys. hl (17,1 tys. ton), mniejsza o 28,6 procent objętościowo (o 29,2 procent wagowo) rok do roku.
Produkcja sprzedana koncentratu soku jabłkowego w tym okresie wyniosła, wg danych GUS, 284 tys. hl (38,1 tys. ton). To mniej o 23,8 procent objętościowo (o 24,2 procent wagowo) w relacji rok do roku.
Sok pomidorowy - produkcja wytworzona w pierwszym kwartale 2025 roku to 113 tys. hl (11,7 tys. ton), mniejsza o 2,1 procent objętościowo (o 2,1 procent wagowo) rok do roku.
Produkcja sprzedana soku pomidorowego w tym okresie wyniosła, wg danych GUS, 118 tys. hl (12,2 tys. ton). To więcej o 1,0 procent objętościowo (o 0,9 procent wagowo) w relacji rok do roku.
Marynaty warzywne
Produkcja wytworzona marynat warzywnych wyniosła w omawianym okresie 2025 roku 9,4 tys. ton i było to aż o 31,7 procent mniej w stosunku do poziomu produkcji z analogicznego okresu roku 2024.
Produkcja sprzedana w tej kategorii wyniosła, w pierwszym kwartale 2025 roku, 10,8 tys. ton, to jest aż o 31,8 procent mniej w relacji do tego samego okresu w roku 2024.