Produkcja mrożonek i soków w I połowie 2024 r.
W pierwszym półroczu 2024 roku w Polsce wyprodukowano 188 tys. ton warzyw mrożonych w porównaniu do wolumenu 169 tys. ton w analogicznym okresie roku 2023. Mamy zatem w tej kategorii wzrost rok do roku o 11,4 procent.
Jeśli chodzi o produkcję mrożonych owoców (włączając orzechy), to wedle danych GUS wyniosła ona w pierwszym półroczu 2024 roku 124 tys. ton, wobec wolumenu 118 tys. ton w analogicznym okresie roku 2023. Mamy tu zatem, w relacji rok do roku, wzrost o 5,4 procent.
Jeśli chodzi o soki owocowe i warzywne, to w pierwszym półroczu 2024 roku wyprodukowano ich w Polsce 3861 tys. hektolitrów w porównaniu do 4276 tys. hektolitrów w analogicznym okresie roku 2023. Mamy zatem spadek rok do roku o 9,7 procent.
W tej kategorii wydzielono dwie podkategorie:
sok jabłkowy - produkcja w pierwszym półroczu 2024 roku to 1613 tys. hl, o 10,7 procent mniejsza rok do roku,
sok pomidorowy - produkcja w pierwszym półroczu 2024 roku to 212 tys. hl, aż o 20,7 procent mniejsza rok do roku.
Zestawienie GUS obejmuje jeszcze produkcję marynat warzywnych, których w omawianym okresie 2024 roku wyprodukowano 23430 ton i było o 3,8 procent więcej w stosunku do poziomu produkcji z analogicznego okresu roku 2023, która wyniosła 22572 ton.