Przedwynikowy szacunek zbioru warzyw gruntowych w 2025 roku
Przedwynikowy szacunek ocenia, że produkcja warzyw gruntowych w 2025 roku będzie na poziomie 4,1 mln ton, czyli o 4,1 procent więcej niż rok temu.
Tegoroczne zbiory kapusty szacuje się na 606 tys. ton. Rok wcześniej zbiory wyniosły 571,2 tys. ton, czyli mamy tu wzrost rok do roku o 6 procent. Przy czym decydujące o ostatecznym wyniku będą zbiory późnych odmian kapusty. Prognoza wstępna mówiła o wolumenie 591 tys. ton.
Zbiory kalafiorów oszacowano na 120 tys. ton, czyli o 11 procent więcej niż rok wcześniej, gdy było to 108,1 tys. ton. Wstępny szacunek podawał wielkość 109 tys. ton.
Zbiory cebuli w 2025 roku prognozuje się na 630 tys. ton, to jest o 7 procent niższym niż w roku 2024, gdy zbiory wyniosły 675,4 tys. ton. Prognoza wstępna mówiła o wolumenie 639 tys. ton.
Zbiory marchwi w bieżącym roku miałyby wynieść 599 tys. ton, czyli o 4 procent mniej w relacji do roku poprzedniego, gdy zebrano 559,4 tys. ton marchwi. Oznacza to wzrost o 7 procent rok do roku. Wstępnie szacowano je na 627 tys. ton. Zatem w tej kategorii mamy znaczącą obniżkę prognozowanego wolumenu zbiorów.
Zbiory buraków ćwikłowych oszacowano na 257 tys. ton i jest to o 7 procent więcej niż rok wcześniej, gdy zbiory wyniosły 240,7 tys. ton. Wstępne szacunki zbiorów tych warzyw przewidywały 254 tys. ton.
GUS oszacował zbiory pietruszki korzeniowej i w 2025 roku na 165 tys. ton, czyli o 9 procent więcej niż w roku 2024, gdy było to 151,8 tys. ton. W lipcu prognozowano zbiory pietruszki również na poziomie aż 165 tys. ton.
Zbiory selerów korzeniowych oszacowano na 113 tys. ton, czyli o 13 procent więcej niż w roku 2024, gdy było to 99,9 tys. ton. Szacunek wstępny również mówił o zbiorach na poziomie 113 tys. ton.
Zbiory pomidorów gruntowych oszacowano na 228 tys. ton, o 12 procent więcej niż w 2024 roku, gdy zbiory wyniosły 203,4 tys. ton. Wzrost produkcji w tej kategorii był możliwy, mimo niekorzystnych warunków pogodowych i gorszych plonów, z powodu wzrostu areału. Wstępnie oceniano je na 221 tys. ton, a więc mniej optymistycznie niż obecnie.
Zbiory ogórków oszacowano na 105 tys. ton, to jest o 7 procent mniej niż rok wcześniej, gdy ogórków zebrano 112,7tys. ton. Wstępne szacunki zbiorów tych warzyw przewidywały również 105 tys. ton.
Produkcja kukurydzy cukrowej ma wynieść w 2025 roku 194 tys. ton, czyli o 21 procent więcej niż w roku 2024, gdy wyniosły one 160,0 tys. ton. Wstępne szacunki zbiorów mówiły o wolumenie 191 tys. ton.
Zbiory dyni, kabaczków i cukinii mają osiągnąć poziom 455 tys. ton, czyli o 7 procent więcej niż w roku 2024, gdy było to 425,2 tys. ton. Wstępne szacunki zbiorów mówiły o wolumenie 471 tys. ton.
Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw oszacowano zaś na 519 tys. ton. Wstępne szacunki zbiorów mówiły o wolumenie 479 tys. ton.