RPA – minimalnie więcej gruszek
Według raportu USDA, produkcja gruszek w RPA w sezonie 2021/2022 wzrośnie o 1 procent w porównaniu do poprzedniego sezonu (422.554 ton) i osiągnie 425 tys. ton.
Korzystne warunki pogodowe, zwiększenie powierzchni upraw, stabilne zbiory i dobre zaopatrzenie w wodę do nawadniania miały pozytywny wpływ na tendencje w produkcji gruszek w Republice Południowej Afryki.
W sezonie 2021/2022 prognozuje się spadek konsumpcji gruszek w RPA o 1 procent do 179 100 ton. W sezonie 2020/2021 konsumpcja wyniosła 181 tys. ton. Około 25 procent wszystkich gruszek spożywa się w stanie świeżym, a pozostałe 75 procent wysyła się do przetwórstwa.
Przewiduje się, że eksport gruszek z RPA wzrośnie o 2 procent: z 241.654 ton w sezonie 2020/2021 do 246.000 ton w sezonie 2021/22.
Głównym rynkiem zbytu dla gruszek z RPA jest Europa, na którą przypada 31 procent całkowitego eksportu. Kolejne miejsca zajmują: Bliski Wschód z 19 procentami, Azja z 18 procentami i Afryka z 8 procentami. Eksport do USA wynosi od 281 ton do 1.200 ton rocznie.