Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Światowy rynek winogron

Namibia i Republika Południowej Afryki wysyłają obecnie swoje winogrona stołowe na rynek europejski, podczas gdy rynek północnoamerykański jest zaopatrywany głównie z Peru, Chile i Kalifornii. Na początku sezonu zamorskiego Namibia i RPA zaczęły się wyjątkowo późno. Skutkuje to obecnie bardziej ograniczoną podażą winogron w Europie, a tym samym wyższymi cenami. Oczekuje się, że zmieni się to w styczniu, kiedy pojawi się więcej winogron stołowych, a ceny powinny się ustabilizować. Wydaje się, że w Ameryce Północnej presja cenowa jest większa. W Chinach przenosi się popyt z produktów importowanych na produkcję krajową.

Holandia: ograniczona podaż winogron spoza UE
Do Holandii docierają pierwsze winogrona z Afryki Południowej i Namibii. „Rynek winogron wygląda dość dobrze. Szczególnie dobrze idzie sprzedaż tacek dla supermarketów. Sprzedaż winogron luzem została zaplanowana z nieco większą ostrożnością, również przez nas, ale przynoszą one również niezłe pieniądze” - mówi importer. „Brazylijskie winogrona są prawie wycofane z rynku, a Peru nie ma zbyt dużych ilości. Do tego należy dodać opóźnienie w rozpoczęciu sezonu w RPA i Namibii, które również przyczyniło się do ograniczenia podaży. Owoce w większych ilościach prawdopodobnie trafią na rynek w przyszłym tygodniu, ale wolumeny nie osiągną naprawdę wysokich poziomów do pierwszego tygodnia nowego roku, kiedy ceny prawdopodobnie również nieco spadną. Teraz są na stabilnym poziomie.”

„Ceny białych winogron wahają się od 14 do 15,50 euro, a czerwonych za 15 euro. W zeszłym roku ceny były nieco wyższe, ale w tym roku europejskie winogrona są na rynku nieco dłużej i jest też trochę więcej dostaw z Brazylii. W sumie nie jestem niezadowolony z poziomu cen. Jest też dostawa z Peru, ale ta jest bardziej ograniczona, częściowo z powodu strajków. Cena peruwiańskich winogron Red Globe waha się między 18 i 20 euro ”- powiedział importer. „Pytanie brzmi: jaki wpływ będą miały nowe środki antykoronawirusowe na rynek winogron? Jeśli rynki się zamkną, z pewnością odbije się to na winogronach. Jeśli chodzi o jakość, wszystko idzie dobrze. Ponadto pojawia się wiele nowych odmian. Na przykład popyt na odmiany takie jak Sweet Globe i Autumn Crisp znacznie rośnie, zwłaszcza w supermarketach.”

Niemcy: Trudny początek sezonu winogronowego w krajach trzecich
Sezon winogronowy za oceanem rozpoczął się w tym roku w trudnych warunkach. Zwykle pierwsze partie z Namibii i Republiki Południowej Afryki trafiały na rynek pod koniec listopada, ale tym razem pierwsze dostawy dotarły w 50. tygodniu. Dlatego oczekuje się, że ilości dostępne do ferii  świątecznych i w ich trakcie będą skromne. Z drugiej strony, pozycja wyjściowa dla zagranicznych winogron jest bardzo korzystna. „Nie ma już praktycznie żadnej europejskiej produkcji i konsekwentnie spodziewamy się dużego popytu ze strony sektora handlu detalicznego” - powiedział importer.

W każdym razie pierwsze wolumeny z Brazylii i Peru musiały zmierzyć się z konkurencją ze strony włoskiej produkcji, więc ceny na początku sezonu były bardzo rozczarowujące. Jak twierdzi importer, jakość owoców spoza UE jest ogólnie zadowalająca. Ze względu na warunki pogodowe niedobór winogron stołowych spodziewany jest w styczniu, przed rozpoczęciem sezonu w Indiach. Mówi się nawet o opóźnieniu około dwóch tygodni.

Wielka Brytania: Przybywają pierwsze winogrona z RPA i Namibii
Obecnie do Wielkiej Brytanii zaczynają napływać winogrona z Namibii i wczesne z Afryki Południowej. Owoce mają bardzo atrakcyjny wygląd. „Namibian Flame ma dobry rozmiar i smak, podobnie jak Early Sweet i Prime. Chociaż sezony zaczęły się od 7 do 10 dni późno,  świeża dostawa winogron stołowych to dobry początek okresu Bożego Narodzenia ”- powiedział importer.

W tym roku europejska podaż została rozszerzona o winogrona z Hiszpanii. Greckie dostawy napotkały pewne trudności, z pewnymi problemami z jakością i mniejszą ilością przechowywanych białych winogron. Brytyjscy detaliści promują odmiany takie jak Cotton Candyi Sable, ale asortyment innych odmian nie jest wystarczająco szeroki lub spójny, aby to zrobić.

Francja: Popyt przewyższa podaż
Francuzi są pomiędzy dwiema kampaniami. Na przykład Peru i RPA zaczynają sezon. Woluminy są teraz małe, ale jakość jest w porządku. Hiszpania, Portugalia i Włochy dobiegają końca. W efekcie jakość np. hiszpańskich winogron nie jest już tak doskonała, mimo że można je znaleźć na rynku aż do Bożego Narodzenia. Popyt jest dość wysoki i przewyższa podaż; dlatego ceny są również dość wysokie.

Hiszpania: Sezon prawie się skończył
Sezon na winogrona stołowe prawie dobiega końca w Hiszpanii, a sprzedaż koncentruje się tam teraz głównie na krajowej kampanii noworocznej, obejmującej odmiany winogron o białych gronach, takie jak tradycyjne Aledo, oraz importowane odmiany bezpestkowe, głównie z Peru. Należy zauważyć, że Hiszpanii udało się rozszerzyć swoją kampanię i było to szczególnie widoczne w tym roku w przypadku bezpestkowych odmian czerwonych.

Jeśli chodzi o kampanię bożonarodzeniową i sylwestrową, oczekuje się, że pandemia przyniesie zmiany w marketingu owoców. Wysoki udział sprzedaży w branży hotelarskiej został utracony, więc uwaga zostanie skupiona na tych sieciach restauracji i usługach cateringowych, które dostarczają kolacje sylwestrowe do domów. Sektor ma jednak nadzieję, że sprzedaż detaliczna wzrośnie, ponieważ jeśli ludzie nie będą mogli jeść w restauracjach ani podróżować po Hiszpanii, jak to często bywa o tej porze roku, będą jeść więcej i lepiej w domu.

Zbiory na głównych obszarach upraw, takich jak Murcia i Alicante, były mniejsze niż w zeszłym roku. W zeszłym sezonie była pełna produkcja, więc tym razem spodziewano się, że plony będą niższe. Ponadto obfite deszcze przed rozpoczęciem sezonu zepsuły część owoców z powodu problemów z grzybami. Zarówno popyt, jak i ceny były ogólnie dobre przez cały sezon.

Zeszłoroczne katastrofalne wyniki dla pestkowych winogron spowodowały, że zbiory nie były już zrównoważone dla niektórych mniejszych producentów, którzy zdecydowali się porzucić pola z powodu braku zastępowalności pokoleń i niskiej opłacalności finansowej. Producenci takich winogron zakończyli poprzedni sezon stratami finansowymi. Na szczęście ta kampania była znacznie lepsza. W rzeczywistości w tym roku nastąpił niewielki wzrost popytu na takie odmiany winogron, pomimo światowych trendów coraz bardziej skupiających się na winogronach bez pestek.

Włochy: Krótszy sezon na krajowe winogrona
Z powodu wysokiej i trwałej wilgotności we Włoszech ostatnie winogrona nie nadawały się już na świeży rynek. Według włoskiej Komisji ds. Winogron Stołowych tylko kilka partii winogron Regal lub Red Globe i Black Pearl wejdzie na rynek krajowy w okresie ferii świątecznych. Podczas kampanii była również duża presja na włoskie winogrona ze względu na konkurencję z Egiptu, Grecji i Hiszpanii na początku sezonu oraz winogrona spoza UE pod koniec kampanii. Na przykład kupiec z Apulii mówi, że jego czerwone winogrona były pod dużą presją ze względu na konkurencję z Egiptu. W połowie sierpnia sytuacja winogron czerwonych i białych poprawiła się dzięki promocjom detalicznym; jednak grecka konkurencja weszła na rynek we wrześniu.

Sycylia dostarcza obecnie na rynek swoje ostatnie winogrona Red Globe. W pierwszej części sezonu średnie ceny spadły do 0,50-0,70 euro/kg; w drugiej części były nieco wyższe, tj. między 0,60 a 0,80 euro/kg. Produkcja ekologiczna była gotowa na początku listopada, ale odmiany bez pestek nie obejmują późnego rynku. Zarówno obszar Mazzarrone, jak i obszar Canicattì stopniowo przeznaczają niewielkie udziały w produkcji na winogrona bez pestek. Popyt na nie na rynku stale rośnie, a plantatorzy muszą być przygotowani na podjęcie wyzwania, jednocześnie uprawiając tradycyjne odmiany, takie jak włoskie winogrona.

Republika Południowej Afryki i Namibia: Opóźnienie na początku sezonu
Kampania winogronowa rozpoczęła się jeszcze w tym roku. Namibia znajduje się obecnie w szczycie sezonu, podczas gdy Prowincja Przylądkowa Zachodnia dopiero zaczęła. W dolinie rzeki Olifants wystąpiło opóźnienie wynoszące około dziesięciu dni. Jednocześnie spodziewane jest tygodniowe opóźnienie w regionach Berg River i Hex River. Opóźnienie sprawia, że ​​plantatorzy z RPA i Namibii mają mniejsze okienko na przedświątecznym rynku w Europie. Niektórzy twierdzą, że ze względu na zmiany w planach podróży i wakacji w tym roku ceny mogą się poprawić po świętach Bożego Narodzenia. Jakość i wielkość owoców uznawane są w tym roku za wyjątkowe.

Mniej więcej o tej porze roku główny węzeł logistyczny regionu, port w Kapsztadzie, jest utrudniony przez wiatr, który czasami uniemożliwia statkom wpływanie do portu lub jego opuszczanie. W ciągu ostatnich 7-8 dni sytuacja właściwie nie była zła, ale perspektywa jest taka, że ​​port będzie zmuszony ponownie zaprzestać działalności w nadchodzącym tygodniu z powodu silnych wiatrów. Poza sytuacją w porcie wystąpiły również napięcia wokół przejścia granicznego między Namibią a Republiką Południowej Afryki z powodu koronawirusa. Granica była czasami zamykana, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się wirusa, ale oba rządy zawarły porozumienia gwarantujące dobry przepływ namibijskich winogron do portów południowoafrykańskich.

Do końca 48. tygodnia Republika Południowej Afryki wyeksportowała 1,5 miliona pudełek (4,5 kg). To dużo mniej niż w zeszłym roku (4,4 miliona pudełek w tym samym okresie) i znacznie mniej (i z mniejszymi marżami) niż dwa lata wcześniej. Większość eksportu była przeznaczona na rynek europejski (1 milion pudełek), a następnie do Wielkiej Brytanii i na Bliski Wschód.

Indie: pierwsze winogrona na rynku; większe wolumeny od stycznia
Indyjski sezon winogronowy dopiero się zaczyna, na razie z mniejszymi ilościami. Większe ilości będą zbierane od stycznia. Dla jednego eksportera większość tych winogron trafi na rynek europejski. Trwające protesty rolników w Indiach nie mają wpływu na bieżący sezon, ponieważ kanały sprzedaży używane przez plantatorów winogron nie korzystają z tradycyjnej rządowej platformy rynkowej. W głównym regionie indyjskich winogron, Nashik, winogrona będą gotowe do zbioru od drugiego tygodnia nowego roku. Przewiduje się, że będzie wystarczająco dużo winogron do zbioru do 15 tygodnia roku. W październiku był uporczywy deszcz, który zmusił plantatorów do odroczenia procesu przycinania. W rezultacie wolumen dostępny w styczniu będzie mniejszy niż zwykle, a w lutym owoców będzie więcej niż zwykle. Ze względu na ograniczoną wielkość eksportu w styczniu, oczekuje się, że ceny indyjskich winogron będą wyższe na początku sezonu. Jednak w lutym i marcu na eksport wiele winogron będzie dostępnych, a ceny będą pod presją.

Stany Zjednoczone: dostawa winogron krajowych i importowanych
Podaż winogron jest dość duża, ponieważ dostępne są zarówno krajowe dostawy z Kalifornii, jak i import. Zbiory krajowe są porównywalne z ubiegłorocznymi. Kalifornia pracuje obecnie nad niektórymi późnymi odmianami, takimi jak Crimson, Autumn Royal, Red Globe, Allison i Sweet Celebration.

Według wielu handlowców popyt jest obecnie stabilny. Większość owoców obecnie trafia do sprzedawców detalicznych z powodu koronawirusa. Rozwój różnorodności pomaga również zwiększyć sprzedaż winogron poprzez poprawę jakości i cech organoleptycznych. Ceny pozostały stabilne i porównywalne z cenami z poprzedniego sezonu.

Peru: Duża ilość winogron kierowanych do USA wywiera presję na ceny
W USA sezon winogron importowych Peru  już się rozpoczął. Oczekuje się, że podaż będzie większa o 20 procent. Na początku kampanii peruwiańskie winogrona trafiają na inne rynki, ale od listopada większość partii trafia do Stanów Zjednoczonych. „Produkcja została opóźniona w niektórych częściach Peru z powodu zimnej pogody, a Brix nie był na odpowiednim poziomie. Ale teraz ilości są dobre, podobnie jak jakość peruwiańskich winogron” - powiedział importer z Florydy.

W Peru podaż przesuwa się obecnie na południe kraju. „Rok po roku Peru stara się przedłużyć kampanię. Zwykle kontynuujemy do początku marca, w zależności od zapotrzebowania. Ale potem konkurencja z Chile jest silniejsza”- mówi importer, który informuje, że Chile może rozpocząć dostawy na początku nowego roku. Popyt nie jest tak korzystny na wschodnim wybrzeżu, a ilości winogron, które teraz trafiają na rynek, nie pomagają. To wywiera presję na ceny.

Chiny: Popyt przesuwa się z importu na produkty lokalne
Zbiory winogron stołowych w sezonie 2020-2021 szacuje się na 11 mln ton, nieco więcej niż w poprzednim sezonie. Shine Muscat i Xiahei to dwie najpopularniejsze odmiany, a ich produkcja rośnie. Dotyczy to zwłaszcza Shine Muscat, którego obszar produkcji osiągnął 6,6 miliona hektarów, a plony stanowią prawie 10 procent całkowitego udziału w rynku.

Cena różni się znacznie w zależności od odmiany. Ceny Shine Muscat były jeszcze kilka lat temu bardzo wysokie, ale wraz ze wzrostem produkcji z roku na rok spadają. W tym roku średnia cena Shine Muscat wynosi około 20-40 RMB/kg; czyli o 50 procent mniej niż przed rokiem.

W czasie pandemii wystąpiły problemy logistyczne. Wielkość importu winogron jest o 6 procent mniejsza niż przed rokiem. W międzyczasie jakość lokalnej produkcji znacznie się poprawiła. Popyt przesuwa się zatem z owoców importowanych na produkty lokalne. Chile, Australia i Peru to najwięksi gracze na chińskim rynku winogron stołowych. Z kolei chińskie winogrona stołowe trafiają głównie na rynek Azji Południowo-Wschodniej. Oczekuje się, że w następnym sezonie osiągną one 17 procent wzrostu.

Australia: Obawy dotyczące cięć i ograniczeń ze względu na koronawirusa
Niektórzy plantatorzy z północy i zachodu w Australii albo już prowadzą zbiory w sezonie 2020/2021, albo mają się one rozpocząć, a prognozy sezonowe pozostają pozytywne, pomimo wyzwań, przed którymi stoją plantatorzy świeżych produktów w całym kraju. Istnieją obawy o niedobór siły roboczej z powodu koronawirusa z powodu ograniczeń granicznych, a także o wyższe koszty transportu na rynki międzynarodowe. W sezonie 2018/2019 Australia wyprodukowała 208 276 ton, z czego 70 procent trafiło na rynki eksportowe.

Sektor ma jednak nadzieję, że niedawne fundusze rządu federalnego pomogą. Australijskie Stowarzyszenie Winogron Stołowych otrzymało w tym miesiącu ponad 600 000 AUD za dwa projekty mające na celu poprawę dostępu do rynku dla swoich plantatorów, aktualizację zdolności branżowego systemu akredytacji eksportowej oraz stworzenie mobilnych aplikacji MRL. W sezonie 2018/2019 Australia wyeksportowała 146 093 ton winogron stołowych o wartości ponad 555 mln AUD. Sezon australijski trwa od listopada do maja.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE