Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Ukraina – ceny warzyw szklarniowych będą rekordowe?

Analitycy EastFruit zwracają uwagę na zagrożenie gwałtownego wzrostu cen warzyw szklarniowych zimą i wiosną 2022 roku. Dlatego poziom cen może być zaporowy dla większości konsumentów na Ukrainie, którzy już zaczęli przyzwyczajać się do spożywania świeżych pomidorów, ogórków i papryki przez cały rok.

Ceny warzyw szklarniowych na Ukrainie już zaczęły gwałtownie rosnąć. Dlatego możliwe jest, że przed nowym rokiem poziom cen ogórków szklarniowych, pomidorów i papryki odnowi historyczne rekordy.

Wśród głównych powodów perspektyw gwałtownego wzrostu cen eksperci EastFruit wymieniają następujące:

    Gwałtowny wzrost cen gazu i innych energii, a w konsekwencji wzrost kosztów wytwarzania ciepła i energii elektrycznej dla szklarni;

    Gwałtowny wzrost kosztów importowanych warzyw szklarniowych z powodu wyższych kosztów transportu międzynarodowego;

    Gwałtowny wzrost kosztów zasobów materialnych i technicznych (MTR), takich jak nawozy i środki ochrony roślin (PPP);

    Rosnące koszty pracy;

    Wyjście z rynku najmniej efektywnych gospodarstw szklarniowych ze względu na relatywnie niskie ceny ogórków szklarniowych i pomidorów w 2021 r., a nawet w segmencie małych gospodarstw, które zapewniały większość produkcji w okresie wiosenno-jesiennym;

 

"Powinniśmy pamiętać, że Ukraina jest zintegrowana z europejskim rynkiem warzyw szklarniowych, więc trudności doświadczane przez ukraińskich producentów są również wspólne dla producentów szklarniowych w innych krajach, w większym lub mniejszym stopniu. W związku z wysokimi cenami gazu, gospodarstwa szklarniowe w Niemczech, Polsce, Wielkiej Brytanii, Holandii i innych krajach UE już teraz poważnie ucierpiały. Ceny warzyw rosną już wszędzie, więc import z relatywnie ciepłych krajów, takich jak Turcja, Maroko, Egipt, Uzbekistan czy Izrael będzie bardzo drogi, nawet bez uwzględnienia rosnących kosztów transportu" - wyjaśnia Andrij Jarmak, ekonomista z działu inwestycji Organizacji Narodów Zjednoczonych ds.

Należy zauważyć, że Ukraina w ostatnich latach aktywnie zwiększyła import warzyw szklarniowych, co pozwoliło im utrzymać ceny na stosunkowo niskim poziomie. Jednocześnie ceny warzyw szklarniowych z ukraińskich kompleksów szklarniowych były wiosną zazwyczaj znacznie wyższe, czasem nawet kilkukrotnie wyższe od cen warzyw importowanych. Produkty te jednak dobrze się sprzedawały, ze względu na ich większą świeżość i dobry smak.

Nie jest jednak pewne, czy ceny ukraińskich ogórków szklarniowych i pomidorów będą w nowym sezonie przystępne dla konsumentów.

"Możliwe, że ukraińskie kompleksy szklarniowe będą zmuszone do rozpoczęcia nowego sezonu produkcyjnego później w 2022 roku. Chociaż ceny importowanych warzyw również mogą gwałtownie wzrosnąć. W końcu w 2021 roku były one również niewiarygodnie tanie. Więc nie możemy wykluczyć możliwości zmniejszenia produkcji warzyw szklarniowych i stosunkowo ciepłych krajach, które będą tylko pogorszyć sytuację z wysokimi cenami "- powiedział ekspert FAO.

W ciągu pierwszych 7 miesięcy 2021 roku Ukraina aktywnie korzystała z niskich cen na importowane warzywa, zwiększając ich import o 20 procent, ale zmniejszając koszty importu o 16 procent. Tym samym ceny importowanych warzyw szklarniowych w 2021 roku były średnio o 36 procent niższe niż w 2020 roku i to pomimo wzrostu kosztów transportu!

Głównym dostawcą warzyw szklarniowych na Ukrainę pozostaje Turcja, na którą przypadło 86 procent całego importu w pierwszych 7 miesiącach 2021 roku. Na drugim miejscu jest Polska z wynikiem 4 procent. Tzn. z tych dwóch krajów sprowadzono na Ukrainę 90 procent wszystkich importowanych warzyw szklarniowych. W tym samym czasie Turcja zwiększyła swoje dostawy o 36 procent, a Polska zmniejszyła je o 58 procent.

Najbardziej gwałtownie wzrósł import papryki szklarniowej - o 26 procent w 2021 roku. Import pomidorów wzrósł o 20 procent, a ogórków o 17 procent. W tym samym czasie Ukraina zwiększyła nawet eksport warzyw szklarniowych. Ogórek został wyeksportowany 2,4 razy więcej niż w pierwszych 7 miesiącach 2020 roku, a pomidor – 41 procent więcej. Z kolei papryka praktycznie nie jest eksportowana przez Ukrainę.

Ogórek i pomidor z Ukrainy były eksportowane głównie do Estonii, Polski, Mołdawii i Białorusi.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE