Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Ukraina – sektor szklarniowy w tarapatach

Analitycy EastFruit zwracają uwagę na bardzo poważne zagrożenie dla branży szklarniowej na Ukrainie w postaci wzrostu cen gazu ziemnego na świecie. Ponieważ absolutna większość gospodarstw cieplarnianych w kraju nadal wykorzystuje gaz jako podstawowe źródło ciepła, a w niektórych przypadkach również do wytwarzania energii elektrycznej, wzrost kosztów gazu może doprowadzić do wstrzymania produkcji lub upadłości przedsiębiorstw szklarniowych.

Ceny spotowe gazu w UE są pod koniec września około dziesięć razy wyższe niż w tym samym czasie w zeszłym roku z wielu powodów. Wśród nich jest wzrost popytu na gaz w Azji, która aktywnie odbudowuje się po pandemii koronawirusa. Dlatego skroplony gaz z USA i innych krajów jest wysyłany głównie do tego regionu. Z drugiej strony rosyjski Gazprom przez całe lato dostarczał do UE jedynie minimalne zakontraktowane ilości gazu rurociągowego i jak zwykle nie zapełnił swoich magazynów w UE. Strategia ta rozgrzała rynek gazu w UE i doprowadziła do gwałtownego wzrostu cen energii.

Również na Ukrainie giełdowe notowania cen gazu są kilkakrotnie wyższe niż rok wcześniej. Dlatego, jak szacuje EastFruit, nawet jeśli nie będzie dalszego wzrostu cen gazu dla elektrociepłowni, koszt wytworzenia jednej gigakalorii ciepła jesienią i zimą 2021 roku będzie 4-5 razy wyższy niż rok wcześniej.

Dla przypomnienia, wytworzenie jednostki energii cieplnej na Ukrainie jest droższe niż w jakimkolwiek innym kraju Europy Wschodniej. Dla porównania, rok wcześniej koszty wytwarzania ciepła na Ukrainie były 4-5 razy wyższe niż w Rosji. Tylko dzięki niskim cenom gazu na świecie i postępowi technologicznemu Ukraina zaczęła nawet odzyskiwać eksport warzyw szklarniowych. Jednakże wielkość przywozu również nadal rosła. W 2020 roku import pomidorów szklarniowych na Ukrainę powtórzył swój rekord i osiągnął 87 tys. ton, przy czym większość produkcji pochodziła z Turcji.

Import warzyw szklarniowych na Ukrainę nadal rósł w 2021 roku. W pierwszych siedmiu miesiącach 2021 roku import pomidorów szklarniowych wzrósł o 20 procent. Najszybciej rozwijali się eksporterzy z Turcji, Azerbejdżanu i Białorusi.

"Wiosną 2021 roku bardzo często pytano mnie, dlaczego ukraińskie pomidory sprzedają się o wiele drożej niż importowane? Wyjaśniłem, że ukraińskie pomidory są uprawiane blisko konsumenta, więc smakują lepiej i konsument jest skłonny zapłacić za nie więcej. Tak, koszty są wyższe z powodu drogiej energii, ale jeśli konsument nie jest skłonny zapłacić wyższej ceny, produkcja jest po prostu nieopłacalna. W Turcji jest znacznie cieplej niż na Ukrainie, a ogrzewanie szklarni jest tam minimalne lub nie ma go wcale" - wyjaśnia Andrij Jarmak, ekonomista z wydziału inwestycji Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

"W tym roku, biorąc pod uwagę wysokie ceny gazu, możemy spodziewać się spadku wielkości produkcji ukraińskich warzyw szklarniowych, przesunięcia sezonu wegetacyjnego o kilka tygodni, w celu zmniejszenia kosztów ogrzewania, ogólnego wzrostu cen szklarni na rynku oraz wzrostu importu z Turcji" - prognozuje ekspert FAO.

W chwili obecnej ceny hurtowe pomidorów szklarniowych na Ukrainie są o 35 procent wyższe niż rok temu. W okresie letnim, a nawet wiosennym ceny pomidorów w kraju były rekordowo niskie w porównaniu do ostatnich kilku lat. Jednak poziom cen w zimie będzie prawdopodobnie wyższy niż w zeszłym roku, zarówno w przypadku ukraińskich warzyw szklarniowych, jak i tych importowanych.

W związku z tym wzrost kosztów produkcji i poziomu cen może doprowadzić do zmniejszenia wolumenu sprzedaży. A to z kolei obniży rentowność biznesu szklarniowego i może doprowadzić do bankructwa najmniej efektywnych energetycznie kompleksów szklarniowych, a także tych, których marketing nie jest wystarczająco dobry.

Należy pamiętać, że wzrost cen gazu nie dotyczy tylko Ukrainy. Już teraz kraje UE i Wielkiej Brytanii ograniczają uprawę warzyw szklarniowych w najmniej ciepłych regionach. W związku z tym jednym z rozwiązań mogłoby być rozwinięcie eksportu warzyw szklarniowych do krajów, w których dochody są wyższe, a konsumpcja mniej zależna od poziomu cen.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE