Ukraina – tanieją warzywa korzeniowe
Normalizacja warunków pogodowych pozwoliła ukraińskim producentom warzyw korzeniowych wznowić zbiory na pełną skalę, jak twierdzą analitycy projektu APK-Inform: Warzywa i Owoce. W efekcie podaż marchwi i buraków na ukraińskim rynku aktywnie rośnie, co powoduje równie szybki spadek cen w tym segmencie.
W chwili obecnej ukraińscy rolnicy sprzedają buraki po 4-6 UAH/kg, czyli 0,15-0,22 USD/kg (0,57-0,86 zł/kg), co jest średnio o 25 procent tańsze niż tydzień wcześniej. Cena marchwi to 4,50-8 UAH/kg, czyli 0,17-0,30 USD/kg (0,65-1,15 zł/kg), czyli średnio o 29 procent mniej niż w zeszłym tygodniu.
Według kluczowych graczy rynkowych dość gwałtowny spadek cen wynika z sezonowego wzrostu podaży marchwi i buraków. Dodatkowo presję cenową wywiera bardzo ograniczony popyt na te produkty. Hurtownie i sieci handlowe są gotowe kupować warzywa korzeniowe tylko w małych partiach, tłumacząc swoją decyzję wyjątkowo niskimi wskaźnikami sprzedaży detalicznej, a także dość ograniczonym czasem sprzedaży wczesnych marchwi i buraków.
Pomimo znacznego obniżenia cen buraków, w tej chwili ukraińskim gospodarstwom udaje się sprzedawać te produkty średnio o 26 procent drożej niż w pierwszej połowie sierpnia 2020 roku. Natomiast ceny marchwi spadły średnio o 18 procent w ciągu roku. Jednocześnie sami producenci zauważają, że wraz ze wzrostem podaży warzyw korzeniowych na rynku popyt na nie nadal spada, co zmusza rolników do myślenia o dalszych obniżkach cen w tym segmencie.