Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

W. Brytania – słaby popyt na pory

Firma SS Askew uprawia pory na prawie 60 akrach w pobliżu Liverpoolu w Anglii. Pory są dostępne niemal przez cały rok, od połowy maja do rozpoczęcia nowego sezonu na przełomie czerwca i lipca jest tylko kilka tygodni przerwy.

"Zima była łagodna, ale nie mieliśmy żadnych problemów z jakością" - powiedziała Linsey Askew, która wraz z mężem prowadzi gospodarstwo. "To był całkiem dobry rok, ponieważ pory nie lubią mrozu. Wolą bardziej stałą, powoli zmieniającą się temperaturę".

Firma SS Askew dostarcza pory na rynki hurtowe w całej Wielkiej Brytanii, zaopatrując w nie zarówno nabywców z górnej półki cenowej, jak i tych, którzy nie mają zbyt wygórowanych oczekiwań.

"Popyt w tym roku był bardzo słaby, nie tylko w przypadku porów, ale ogólnie warzyw. Na początku roku ceny były niskie, ale nie najgorsze. Gdyby sprzedaż była dobra, to byłby to dobry rok, ale zamiast tego mieliśmy niskie ceny, niski popyt i duży wzrost kosztów produkcji. Od lipca koszt naszych opakowań wzrósł sześciokrotnie, za każdym razem o 8 procent. To nie jest zrównoważone i nie znajduje odzwierciedlenia w cenie, jaką otrzymujemy za pory. Inne firmy mogą podnieść ceny, aby pokryć część tych kosztów, ale my nie mamy kontroli nad ceną, jaką otrzymujemy za nasze produkty".

Kiedy Lindsey i jej mąż rozpoczęli uprawę porów w 2001 r., gorąca letnia pogoda zwykle oznaczała gwałtowny wzrost popytu na pory, ale teraz to się zmienia.

Jako firma, która zaopatruje się wyłącznie hurtowo, Lindsey obawiała się, że sprzedaż całkowicie spadnie, gdy zostaniemy zamknięci i wszystkie puby i restauracje będą musiały zostać zamknięte, ale w rzeczywistości sprzedaż wzrosła dzięki dostawom w pudełkach i większej liczbie osób gotujących w domu.

"Myślę, że jednym z powodów spadku popytu jest to, że restauracje nie podają już warzyw z boku, można dostać groszek lub sałatkę, ale nie tradycyjne warzywa. Być może wynika to z tego, że restauracje muszą ciąć koszty lub zatrudniają mniejszą liczbę pracowników do przygotowywania posiłków".

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE