Więcej gospodarstw ekologicznych
2013-11-21 12:48
Według danych na koniec grudnia 2012 r., w Polsce było 25,9 tys. gospodarstw ekologicznych gospodarujących na ponad 650 tys. ha. W stosunku do 2011 r. powierzchnia i liczba gospodarstw zwiększyła się o 10 proc. - wynika z danych ministerstwa rolnictwa.
Najwięcej takich gospodarstw było w województwach: warmińsko-mazurskim (3,7 tys.), zachodniopomorskim (3,5 tys.) i podlaskim (2,9 tys.). Ze względu na liczbę przetwórni dominuje natomiast województwo mazowieckie (59), wielkopolskie (42) oraz lubelskie (36). Największa powierzchnia użytkowana ekologicznie w 2012 roku znajdowała się w województwie zachodniopomorskim (135, 3 tys. ha), warmińsko-mazurskim (112,9 tys. ha) oraz podlaskim (55,8 tys. ha).
Najwięcej takich gospodarstw było w województwach: warmińsko-mazurskim (3,7 tys.), zachodniopomorskim (3,5 tys.) i podlaskim (2,9 tys.). Ze względu na liczbę przetwórni dominuje natomiast województwo mazowieckie (59), wielkopolskie (42) oraz lubelskie (36). Największa powierzchnia użytkowana ekologicznie w 2012 roku znajdowała się w województwie zachodniopomorskim (135, 3 tys. ha), warmińsko-mazurskim (112,9 tys. ha) oraz podlaskim (55,8 tys. ha).
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Polska jest szóstym producentem żywności w UE
2013-11-21 09:02
Około 30 proc. produkowanej w Polsce żywności jest eksportowane. Udział Polski w produkcji w Unii wynosi 7,4 proc.
czytaj dalej
Rynek pieczarek w UE
2013-11-18 15:00
Organizacja monitorująca rynek produktów spożywczych FAMMU/FAPA dostarczyła danych o zbiorach i handlu zagranicznym w sektorze pieczarek świeżych i przetworzonych.
czytaj dalej
UE: najnowsza prognoza produkcji cytrusów
2013-11-15 20:13
W połowie października Freshfel opublikował najnowsze dane dotyczące zbiorów owoców cytrusowych na półkuli północnej w sezonie 2013/2014. Prezentujemy dane dotyczące wyłącznie dla państw europejskich – unijnych.
czytaj dalej
czytaj dalej