Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Rynek pieczarek w UE

2013-11-18 15:00

Dane o produkcji, choć najnowsze, to dotyczą roku 2011. Pochodzą one ze Światowej Organizacji Handlu. Niestety organizacje typu WTO czy FAO działają właśnie z taką chyżością.  W roku 2011 na całym świecie zebrano 7,036 mln ton pieczarek. Z tego aż 5,008 mln ton stanowiła produkcja w samych tylko Chinach. Pozostałe 2,028 mln ton przypadło na resztę świata.  Drugim na świecie producentem były Stany Zjednoczone - 390,9 tys. ton, następnie
Holandia – 340,0 tys. ton, Polska 198,2 tys. ton oraz Hiszpania – 127,0 tys. ton, Francja – 115,6 tys. ton, Włochy – 100,0 tys. ton i Kanada z wynikiem niecałych 79,0 tys. ton.

Jak widać Polska znajduje się w czołówce producentów pieczarek na świecie (niecałe 4 proc. produkcji chińskiej i 9,77 proc. produkcji reszty świata). Poza wspomnianymi powyżej krajami w Unii Europejskiej liczą się też: Wielka Brytania – 69,3 tys. ton, Irlandia – 67,0 tys. ton, Niemcy – 62,0 tys. ton, Belgia – 41,5 tys. ton, Węgry – 14,2 tys. ton, Litwa- 13,0 tys. ton i Dania – 10,3 tys. ton.

Natomiast według najnowszego raportu dotyczący unijnego eksportu oraz importu pieczarek i ich przetworów w 2012 roku wszystkie kraje UE-27 wyeksportowały 364,8 tys. ton pieczarek świeżych wobec 359,5 tys. ton rok wcześniej. Największym eksporterem, jak co roku była Polska z wynikiem niecałych 172,0 tys. ton. Na drugim miejscu znalazła się Holandia – niecałe 80,0 tys. ton potem Irlandia – 37,2 tys. ton, Belgia – 26,2 tys. ton i Litwa - niecałe 24,0 tys. ton.

W tym samym okresie kraje unijne zaimportowały łącznie 292,5 tys. ton pieczarek, a największe ich ilości zakupiła Wielka Brytania – 71,2 tys. ton oraz Niemcy – 61,7 tys. ton czy Irlandia – ponad 28,0 tys. ton.

W przypadku eksportu mrożonej pieczarki – w całym 2012 roku eksport wyniósł 98,4 tys. ton, a dominowała w tym eksporcie holenderska pieczarka mrożona – 75,8 tys. ton oraz ponad 14,0 tys. ton z Polski. Najwięcej w eksporcie unijnym przetworzonych pieczarek stanowiła pieczarka przetworzona lub zakonserwowana inaczej niż octem lub kwasem octowym – w sumie kraje unijne wyeksportowały takich pieczarek 301,4 tys. ton. Najwięcej Holandia – 227,3 tys. ton, Hiszpania – ponad 34,0 tys. ton, 18,0 tys. ton Polska. Ponadto Unia
wyeksportowała jeszcze około 17,8 tys. ton pieczarki tymczasowo zakonserwowanej - gotowanej – łącznie 17,9 tys. ton (w tym ponad 9,3 tys. ton z Polski) oraz 10,8 tys. ton marynowanych pieczarek (około 4,7 tys. ton również z Polski).

W przypadku importu na teren Unii Europejskiej pieczarek przetworzonych – w całym 2012 roku zaimportowano około 46,2 tys. ton tego produktu w postaci mrożonej (najwięcej zaimportowały go Niemcy – 18,5 tys. ton i Francja), a także 9,5 tys. ton pieczarki marynowanej, ponad 20,3 tys. ton tymczasowo zakonserwowanej – gotowanej i niecałe 161,0 tys. ton przetworzonej lub zakonserwowanej inaczej niż octem lub kwasem octowym (tu najwięcej zakupiły ponownie Niemcy – 57,6 tys. ton oraz Francja – niecałe 30,0 tys. ton).

Zobacz więcej: Pieczarki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE