Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Włochy – ceny warzyw w dół

Sałata, ogórki, cukinia i bakłażany: to tylko niektóre produkty, które na początku września osiągnęły wysokie ceny z powodu niskiej podaży spowodowanej letnią suszą i wysokimi temperaturami. Ceny są teraz bardziej stabilne, ale pozostają interesujące.

„Jasna cukinia z Bolonii osiągnęła w ciągu ostatnich kilku dni poziom 2-3 euro/kg. To ekstremalny szczyt dla produktu wysokiej jakości, który jest bardzo poszukiwany. Teraz sprzedają po cenie 1-1,50 euro /kg w zależności od kalibru. Jak operatorzy wiedzą aż poza dobrze, im wyższa klasa, tym niższa cena, jeśli chodzi o tego typu warzywa” – mówi Roberto Bortolotti, operator w Caab.

Klasyczna ciemna cukinia osiągała cenę 1,70 euro/kg, podczas gdy obecnie waha się między 1,00-1,20 euro/kg, wobec średnio 80 eurocentów w poprzednich latach. „Letnia susza i wysokie temperatury obniżyły dostępność, prowadząc do wyższych cen.”

To samo dotyczy ogórków. Produkty z nowych upraw były kupowane po 1,30-1,40 euro/kg, podczas gdy produkty gorszej jakości z wiosennych nasadzeń osiągały średnio 80-90 eurocentów.

„Jeśli chodzi o bakłażany, produkty z upraw chronionych w Bolonii czy Weronie wyceniono na 1,20 euro/kg. To najlepsze bakłażany: jednolite okrągłe czarne bakłażany umieszczone w skrzynkach po 12 sztuk. Cena produktów gorszej jakości spada do 70 eurocentów .”

Według handlowca sprzedaż jest ożywiona w poniedziałki i piątki. „Pozostałe dni zależą od tygodnia. W sumie nie możemy narzekać na tę pierwszą część września”.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE