Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Włochy – u progu sezonu arbuzów

„Za chwilę (we Włoszech) wystartuje sezon arbuzowy. Przy sprzyjającej pogodzie pierwszych dostaw spodziewamy się już pod koniec kwietnia. W tym sezonie poszerzyliśmy naszą ofertę o mini arbuzy, które od kilku lat zdobywają popularność na rynku. Program tej nowej uprawy ma objąć obszar 50 hektarów. Zbiór rozpocznie się w pierwszych dziesięciu dniach maja i potrwa do końca sierpnia. Są one przeznaczone na zagraniczny rynek detaliczny”- powiedział Alberto Nocera z włoskiej Agrieuropy.

„Byliśmy już punktem odniesienia dla uprawy arbuzów, ale teraz możemy również twierdzić, że tak jest w przypadku mini arbuzów z mikro-nasionami (o wadze od 2,8 do 3,2 kg) i owocach o szkarłatnej skórce, które są najbardziej preferowane przez konsumentów ze względu na ich słodycz i chrupkość. Wymagania dla naszych odmian są takie, że muszą mieć jędrny, ciemnoczerwony miąższ, doskonały smak i wysoki stopień Brixa. Nasi hodowcy już pracują nad spełnieniem tych standardów.”

Przesadzanie rozpoczęło się w pierwszej dekadzie lutego i zakończy się w czerwcu. Łączna powierzchnia wynosi około 800 hektarów, które zajmują głównie karmazynowe, wydłużone odmiany o wadze 9-12 kg i okrągłe odmiany o masie 6-10 kg. Teraz, gdy program uprawy się rozpoczął, oczekuje się, że handel potrwa do września.

„Na szczęście obszary, na których uprawiane są nasze arbuzy, są w dużej mierze okryte. Chroni to zbiory przed wszelkimi szkodami, które mogą wystąpić, biorąc pod uwagę nienormalną pogodę tej wiosny. W związku z niedawnymi mrozami, które nawiedziły całe Włochy, może nastąpić opóźnienie, którego skutki prawdopodobnie moglibyśmy odczuć w czerwcu.”

Rynkiem referencyjnym firmy jest handel zagraniczny, zwłaszcza Niemcy, Holandia, Szwajcaria, Francja i kraje wschodnie, ale istnieją również partnerstwa o zasięgu ogólnokrajowym. Kupujący chcą arbuzów dobrej jakości z okresem przydatności do spożycia dostosowanym do trwałości w sklepach.

„Mamy nadzieję, że pandemia nie zmniejszy konsumpcji. Ponieważ lato jest nadal dość niepewne pod względem wakacji, mamy nadzieję, że krajowa turystyka wzrośnie. W końcu arbuz to uprawa, która reprezentuje lato. Rozumiemy, że w dobie kryzysu tworzenie prognoz dotyczących spożycia jest szczególnie trudne. Mamy nadzieję, że lato zacznie się dobrze, zwłaszcza że pogoda odgrywa zasadniczą rolę w zakupie owoców letnich w ogóle, a zwłaszcza arbuza.”

Kolejną innowacją wdrażaną w tym sezonie jest uruchomienie innowacyjnej linii sortowniczo-cenowej, charakteryzującej się wysokim stopniem automatyzacji, zdolnej do zwiększania ilości przetwarzanych w ciągu godziny owoców oraz poprawy ich poziomu selekcji i polerowania.

„Nasz dział techniczny nieustannie pracuje. Obecnie prowadzi badania nad nowymi odmianami i podkładkami, aby nadal odpowiadać na potrzeby rynku i naszych hodowców” - podsumował Nocera.

Słowa kluczowe: arbuzy, ceny arbuzów, owoce, Włochy
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE