„Wyprzedaż” buraków ćwikłowych
Na krajowym rynku buraków ćwikłowych sytuacja cenowa uległa wyraźnej dynamizacji. Okres zbiorów jesiennych i czas bezpośrednio po tych zbiorach to ta faza sezonu, w której podaż buraków jest z natury najwyższa. I już to wystarczy do generowania zwiększonej presji na bieżące ceny tych warzyw w handlu hurtowym.
Wydaje się, że teraz to sezonowe zjawisko występuje ze zwiększoną siłą. Duża liczba producentów nie chce przechowywać buraków w obawie, że później nie zdołają ich sprzedać po cenach, które gwarantowałyby choć zwrot kosztów. W przypadku tych warzyw często się bowiem zdarza, iż ani zima, ani nawet wiosna nie przynoszą znaczącej podwyżki cen. A koszty przechowywania w tym sezonie z pewnością będą znacząco wyższe.
Jak widać na wykresie powyżej, „wyprzedaż” buraków rozpoczęła się w październiku (dokładniej u progu drugiej dekady minionego miesiąca) i już zbiła cenę średnią, które wcześniej pozostawała na relatywnie wysokim poziomie, z 0,68 zł/kg do 0,48 zł/kg, czyli o 29 procent. Obecnie ceny buraków ćwikłowych mytych i zapakowanych w worki to w dużym hurcie najczęściej 0,40-0,55 zł/kg. Ich obecne ceny są już niższe od zeszłorocznych – średnio o 13 procent.