Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

06.12.2012 II Konferencji Naukowej, „RÓŻE OWOCOWE W UPRAWIE, PRZETWÓRSTWIE, ŻYWIENIU I OCHRONIE ZDROWIA”

2012-11-27 23:26

Tegoroczna konferencja jest drugim ogólnopolskim spotkaniem poświęconym tej tematyce – jest również odpowiedzią na rosnące w środowisku naukowym zainteresowanie problematyką prozdrowotnych składników roślinnych, pozyskiwanych w szczególności z róż owocowych.

Kontynuując osiągnięcia zeszłorocznej konferencji pod tym samym tytułem, chcielibyśmy przyjrzeć się różom owocowym z wielu perspektyw, wierząc, że takie zestawienie będzie inspirujące dla badaczy różnych dziedzin nauki. Naszym celem jest uzyskanie możliwie najszerszej wiedzy na temat róż owocowych, a w szczególności w takich zagadnieniach jak:
· genetyczne uwarunkowania składu fitochemicznego owoców i płatków kwiatowych
· lecznicze właściwości związków zawartych w owocach i płatkach róży dla organizmu ludzkiego
· nowe technologie przetwarzania pozwalające na zachowanie maksimum składników odżywczych w przetworach
· wpływ warunków przechowywania na jakość surowca surowca (owoców i płatków)
· ocena składu chemicznego przetworów z róż na różnych etapach przetwarzania i przechowywania gotowego produktu
· ekologiczne metody uprawy Rosa rugosa choroby i szkodniki w plantacyjnej uprawie Rosa rugosa

Uzyskanie szerokiej wiedzy na temat róż owocowych i jej propagowanie jest podstawą ważnych społecznie działań.

Przede wszystkim jest szansą na znaczne podniesienie stanu zdrowia społeczeństwa – powszechna suplementacja odpowiednio opracowanymi przetworami z owoców róży, ze względu na zawarte w nich cenne składniki (m.in. witamina C), pozwoli uniknąć wielu chorób i wesprze w leczeniu już istniejących. Uprawa róży owocowej na dużą skalę oznacza pełniejsze wykorzystanie ziem uprawnych, zwłaszcza gorszej klasy i nieużytków rolnych, zwiększenie miejsc pracy dla osób niewykwalifikowanych oraz ożywienie regionów o dużym stopniu bezrobocia.

Planujemy wydanie materiałów z sesji w formie monografii w roku 2013.

Komitet programowy:
Dr hab. Marta Mitek, prof. SGGW – Przewodnicząca (Kierownik Zakładu Technologii Owoców i Warzyw Katedry Technologii Żywności, Wydział Nauk o Żywności SGGW)
Prof. dr hab. Iwona Wawer (Kierownik Zakładu Chemii Fizycznej na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego)
Dr hab. Renata Nowak (Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie)
Ernest Michalski (Prezes Fundacji - Instytutu „Polska Róża”)

Komitet organizacyjny:
Izabela Michalska - Przewodnicząca (Fundacja – Instytut „Polska Róża”)
Dr inż. Stanisław Kalisz (Zakład Technologii Owoców i Warzyw Katedry Technologii Żywności, Wydział Nauk o Żywności SGGW)
Dr Marta Olech (Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie)
Mgr inż. Andrzej Cendrowski (Zakład Technologii Owoców i Warzyw Katedry Technologii Żywności, Wydział Nauk o Żywności SGGW)
Mgr Wioletta Pietrzak (Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie)
Organizator konferencji: Fundacja Ernesta Michalskiego – Instytut „Polska Róża”
Współorganizatorzy: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,
Warszawski Uniwersytet Medyczny, Uniwersytet Medyczny w Lublinie

Formularz zgłoszeniowy oraz aktualne informacje dotyczące konferencji na stronie
www.dzikaroza.pl
Kontakt: konferencja|polskaroza.pl| |konferencja|polskaroza.pl, tel. 22 720 53 21

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem