Logowanie / Rejestracja Koszyk: 0 szt. 0
Dzisiaj jest Wtorek 26 maja 2020. Od wczoraj dodano 3145 ceny w 22 kategoriach. Życzymy miłego dnia.

Hiszpania – rynek papryki wraca do normy

Papryka
  |   Źródło:
Rynek papryki wraca do normy po szaleństwie w marcu i kwietniu.

Podaż papryki z Murcji i południowego Alicante zaczyna się odbudowywać po znacznie niższych ilościach i dużym popycie w marcu i kwietniu.

„Od początku marca do kwietnia temperatury utrzymywały się na poziomie około 6 stopni poniżej tych samych dat w ubiegłym roku. Ponadto obfite opady deszczu spowodowały opóźnienie sadzenia i spowodowały niższe plony, szczególnie w przypadku żółtej papryki. Ponadto zmiana koloru na czerwony w papryce Lamuyo i California nastąpiła wolniej niż zwykle, a ogólnie nadmiar wilgoci powodował obfite straty i problemy z jakością”, mówi Javier García Linares, dyrektor handlowy Surinver.

Dlatego w marcu i kwietniu brakowało papryki. „Almería skończyła wcześniej niż zwykle, ponieważ bardziej skupiała się na wczesnych produkcjach, podczas gdy Holandia nie miała znaczących wolumenów aż do okresu 3 tygodnie temu, więc ceny były dość wysokie. W przypadku długiej papryki Lamuyo wysoki popyt w Hiszpanii, Włoszech i Portugalii przełożył się na szalone ceny. Ceny były wyższe na aukcjach niż na półkach supermarketów. W przypadku papryki California ceny były również bardzo wysokie, zwłaszcza te dla papryki czerwonej, dzięki silnemu popytowi w całej Europie.”

Według dyrektora handlowego tej spółdzielni zbiegło się to z początkiem kryzysu COVID-19, który spowodował, że konsumenci wykazywali preferencje dla tego produktu, „być może ze względu na wysoką zawartość witaminy C, a także wszechstronność w kuchni , biorąc pod uwagę, że ludzie mieli więcej czasu na gotowanie podczas blokady. Teraz wszystko wraca do normy. Mamy już większe ilości dzięki dobrej pogodzie, a także dostatecznej podaży holenderskiej papryki, więc ceny spadły i istnieje większa presja na sprzedaż, jak to zwykle bywa. Jednak popyt jest nadal wysoki.”

„W przypadku papryki Padrón zamknięcie kanału HoReCa, na którym w dużej mierze opiera się sprzedaż w Hiszpanii, spowodowało większe trudności na rynku krajowym, ale teraz popyt ponownie rośnie. Na szczęście mamy wiele programów z papryką Padrón w innych krajach europejskich, w których dobra pogoda nie wpłynęła negatywnie na sprzedaż.”

Znaczny popyt na dynie i wyższa o 25 procent sprzedaż produktów gotowych do spożycia

Surinver ma siedzibę w gminie Pilar de la Horadada na południu Alicante, graniczącej z Murcją, skąd pochodzi duża część jej producentów. Oprócz papryki wszystkich kategorii produkuje również dynie, arbuzy i kukurydzę, a także produkty gotowe do spożycia.

„Na szczęście żaden z produktów, z którymi pracujemy, nie został dotknięty wpływem COVID-19; wręcz przeciwnie. Sprzedaż dyni gwałtownie wzrosła, a sprzedaż produktów gotowych do spożycia lub gotowanych wzrosła o 25 procent w porównaniu z poprzednim sezonem. Sprzedaż Gazpacho w supermarketach faktycznie się podwoiła”, mówi Javier García Linares.

„Ceny arbuza są obecnie niezrównoważone, ale podaż będzie regulowana”

Spółdzielnia rozpocznie sprzedaż pierwszych arbuzów w połowie czerwca, a zbiory mają wynieść około 11 milionów kilogramów; czyli o 10 procent mniej niż w ubiegłym roku, a to ze względu na ogólne zmniejszenie areału w tym roku, zwłaszcza w Kastylii-La Manczy.

„Ceny arbuza są obecnie niezrównoważone; nigdy nie były tak wysokie. Mamy problem ze znalezieniem arbuzów do produkcji produktów gotowych do spożycia. Uważamy jednak, że kiedy zaczniemy nasze zbiory na północy Almerii i Murcji, będzie więcej dostaw. Słabe wyniki arbuzów senegalskich w kwietniu były złym znakiem przed rozpoczęciem kampanii hiszpańskiej, ale ponowne uruchomienie segmentu świeżych owoców w supermarketach i dobry popyt zaskakująco zmieniły ten trend. Mamy nadzieję, że dobra pogoda będzie nadal zwiększać sprzedaż arbuza.”

Duże zainteresowanie kukurydzą cukrową pomimo koronawirusa

Coś podobnego dzieje się ze słodką kukurydzą, której w tym roku posadzono mniej. Na wczesnych plantacjach szklarniowych zbiory trwają od tygodnia.

„Wraz z rozprzestrzenianiem się koronawirusa w Europie mieliśmy wiele wątpliwości co do tego, jak pójdzie sprzedaż kukurydzy, ponieważ konsumpcja produktu jest ściśle związana z grillowaniem i spotkaniami przyjaciół i rodziny. Prawda jest taka, że ​​zainteresowanie kukurydzą z sieci supermarketów jest zaskakująco wysokie. Ludzie szukają nowych produktów sezonowych, które przypominają im lepsze czasy.”

Podobne
Papryka
2020-05-04 09:00
Dynamiczne zmiany cen papryki importowanej
Zmiany w cenach importowanej papryki w kwietniu to nawet nie była huśtawka, ale prawdziwa kolejka górska. Jakie czynniki wywołały tak duże ruchy cenowe tego warzywa?
czytaj więcej
Papryka
2020-04-16 10:00
Eksport papryki w 2019 r.
Wzrost eksportu papryki z Polski w relacji rok do roku. Analizujemy dane GUS.
czytaj więcej
Papryka
2020-04-16 09:00
Ogromny wzrost cen papryki
Ceny importowanej papryki wzrosły w krótkim czasie o ponad 50 procent. To skutek skorelowania się dwóch czynników: niskiej podaży i rosnącego popytu. Czy jest szansa na choćby niewielką zniżkę?
czytaj więcej
Papryka
2020-04-10 08:00
Import papryki w 2019 r.
Wyższy import papryki świeżej do Polski w relacji rok do roku. Analizujemy dane GUS.
czytaj więcej
Dodaj komentarz
Dodając komentarz jako niezalogowany użytkownik, obok komentarza zostanie umieszczony Twój adres IP
Redakcja nie odpowiada za treści umieszczane w serwisie przez użytkowników. W przypadku pojawienia się treści uznawanych powszechnie za obraźliwe Redakcja podejmie starania mające na celu niezwłoczne usunięcie takich materiałów. W przypadku umieszczenia przez użytkownika treści uznawanych za obraźliwe lub innych treści niezgodnych z prawem, portal zastrzega sobie prawo do natychmiastowego i trwałego usunięcia z listy użytkowników.