Logowanie / Rejestracja Koszyk: 0 szt. 0
Dzisiaj jest czwartek 2 kwietnia 2020. Od wczoraj dodano 3274 ceny w 28 kategoriach. Życzymy miłego dnia.

Brązowy problem nasila się

Źródło: ogrodinfo.pl
  |   Źródło:
Sadownicy sygnalizują o coraz większych problemach z pojawiającymi objawami oparzelizny powierzchniowej zwanej „czekoladą”.

Są sezony w których nawet nowoczesne technologie przechowalnicze nie dają gwarancji na niepojawienie się na jabłkach „czekolady” czyli oparzelizny powierzchniowej. Co gorsza, coraz więcej posiadaczy kontrolowanej atmosfery czy ULO na występowanie objawów tej choroby. Mamy dopiero końcówkę lutego, a oparzelizna już bardzo mocno atakuje. Posiadacze Idareda sygnalizują występowanie „czekolady” już od kilku tygodni.

A jeszcze niedawno z tym problemem borykali się posiadacze przechowalni i zwykłych chłodni, ale jak się okazuje oparzelizna powierzchniowa potrafi dać we znaki nawet posiadaczom nowocześniejszych baz przechowalniczych, choć trzeba przyznać, że one ograniczają nieco występowanie tej choroby.
Sadownicy muszą jednak wiedzieć, że samo KA nie wystarczy i oprócz modyfikacji składu gazowego trzeba pamiętać o odpowiedniej temperaturze przechowywania (nie może ona być zbyt wysoka) oraz o odpowiedniej cyrkulacji. Oparzelizna powierzchniowa jest bowiem nazywana chorobą niewietrzonych pomieszczeń.  

Ważne jest także aby jabłka zebrane były w odpowiednim terminie. Ma on bowiem duży wpływ na występowanie objawów oparzelizny na jabłkach. Gdy owoce zostaną zebrane zbyt wcześnie, a do tego dołożymy złe warunki przechowywania, istnieje wysokie prawdopodobieństwo wystąpienia tej choroby.

Sadownicy, którzy zauważyli pierwsze objawy „czekolady” na owocach powinni sprzedać jabłka jak najszybciej, gdyż nie dość, że objawy już się nie cofną, to jeszcze szybko pogłębią. W momencie gdy objawy są znaczne pozostało sprzedać owoce na obieranie lub na suchy przemysł.

 

 

 

 

Podobne
Białoruś: wielkie czary mary w handlu jabłkami
2016-02-24 11:02
Białoruś: wielkie czary mary w handlu jabłkami
Houdini by się nie powstydził magii jaka dzieje się w handlu jabłkami na Białorusi. Wyciąganie królika z kapelusza to przy tym „pikuś”.
czytaj więcej
Gra toczy się o 20 groszy na kilogramie?
2016-02-23 14:07
Gra toczy się o 20 groszy na kilogramie?
Handel jabłkami trwa. Owoców jest sporo na rynku, ale głównie są to jabłka z chłodni zwykłej. Tych z kontroli wcale tak dużo nie ma, dlaczego?
czytaj więcej
„I słowo stało się ciałem…”
2016-02-22 12:06
„I słowo stało się ciałem…”
Prognozy się sprawdziły. Co to oznacza w praktyce i ile dziś pośrednicy płacą za zwykły i suchy przemysł?
czytaj więcej
Rośnie zainteresowanie Idaredem
2016-02-19 16:26
Rośnie zainteresowanie Idaredem
Czyżby coś się ruszyło? Niewielki wzrost zainteresowania jabłkami notowaliśmy już w połowie stycznia, wszystko jednak szybko przycichło. Czy szykuje się nam powtórka ze stycznia? A jak jest teraz?
czytaj więcej
Golden Delicious - bardzo marny popyt
2016-02-16 11:02
Golden Delicious - bardzo marny popyt
Eksport jabłek nie ma się najlepiej. Popyt na poszczególne odmiany jest jednak zróżnicowany. A jak wygląda handel Golden Deliciousem?
czytaj więcej
Zróżnicowane ceny „czerwoniaków”
2016-02-11 14:06
Zróżnicowane ceny „czerwoniaków”
Pomimo ogólnej słabej sytuacji w handlu jabłkami, eksport trwa, bardzo powoli, ale trwa. A skoro jabłka są eksportowane muszą być także i kupowane. A jakie można obecnie otrzymać pieniądze za tzw. „czerowniaki”?
czytaj więcej
Dodaj komentarz
Dodając komentarz jako niezalogowany użytkownik, obok komentarza zostanie umieszczony Twój adres IP
Redakcja nie odpowiada za treści umieszczane w serwisie przez użytkowników. W przypadku pojawienia się treści uznawanych powszechnie za obraźliwe Redakcja podejmie starania mające na celu niezwłoczne usunięcie takich materiałów. W przypadku umieszczenia przez użytkownika treści uznawanych za obraźliwe lub innych treści niezgodnych z prawem, portal zastrzega sobie prawo do natychmiastowego i trwałego usunięcia z listy użytkowników.