Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Globalny rynek winogron

Produkcja winogron na półkuli południowej jest w toku. Ceny na rynku hurtowym są dobre, ponieważ wolumen w handlu jest mniejszy. Sezon dobiega końca w Namibii, a Afryka Południowa ma mniejszy wolumen niż w ubiegłym roku. Ponadto większa część eksportu stamtąd trafia na inne rynki eksportowe, a mniej do Europy. W Peru i Chile rośnie eksport, ale wiele winogron trafia do USA i Azji. Zbiory w Chinach różnią się w zależności od regionu. W niektórych miejscach dochodzi do nadpodaży, podczas gdy inne regiony musiały radzić sobie ze zbyt niskimi temperaturami.

Holandia: Brak niepokojów na rynku winogron
Sytuacja na rynku winogron jest co najmniej znamienna. „Podaż jest o wiele niższa niż w ubiegłym roku, a ceny są na szczególnie dobrym poziomie, jak donosi holenderski gracz na rynku winogron. Ostatnie namibijskie winogrona są obecnie sprzedawane w Europie, więc handel skupia się głównie na imporcie z Południowej Afryki, która dostarcza znacznie mniej. Prognozy zbiorów zostały już skorygowane w dół, ponieważ ustawienie nie szło dobrze po wiośnie przy niestabilnych warunkach pogodowych. Później fala upałów w Orange River i deszcz na obszarach uprawy z drugiej strony kraju również spowodowała wiele szkód. Ceny są o 20 do 30 procent wyższe niż w ubiegłym roku, kiedy pozostały na niskim poziomie, a na rynku jest znacznie mniej winogron, ponieważ Peru znacznie mniej eksportowało. Indyjskie zbiory zostały również opóźnione przez ulewny deszcz. Ponadto, z powodu wielkiego wpływu chorób, niektórzy producenci postanowili również sprzedawać swoje owoce na miejscu. Nieco więcej winogron oczekuje się w następnych tygodniach, ale podaż będzie nadal o 10 procent niższa niż w ubiegłym roku.

Niemcy: Republika Południowej Afryki i Namibia dominują w podaży
Republika Południowej Afryki dominuje na niemieckim rynku z szeroką gamą odmian, w tym Arra, Sugraone, Prime Seedless, Dan Ben Hannah i Black Gem. Obecna jest także sąsiednia Namibia, głównie z odmianami Flame i Prime Seedless. Brazylia, podobnie jak Peru, odgrywa obecnie niewielką rolę na niemieckim rynku hurtowym. Europejskie dostawy z Włoch, Hiszpanii i Turcji prawie zniknęły z półek.

Podaż i popyt utrzymują obecnie tempo, mówi handlowiec. Ceny różnią się znacznie i są w dużym stopniu zależne od pochodzenia i rynku hurtowego. Wreszcie wiele towaru niskiej jakości trafiło na półki, co wpłynęło negatywnie na sytuację rynkową. Jednocześnie owoce doskonałej jakości są w stanie sprzedawać się po bardzo wysokich cenach.

Francja: ceny niższe o 20–30 procent
Sezon winogronowy Aledo dobiega końca, a rynek francuski przechodzi na winogrona z Ameryki Łacińskiej. Sezon hiszpański był trudny z powodu złych warunków pogodowych. Szczególnie duży problem stanowi wilgotność, a winogrona są sprzedawane po niskich cenach. Sezon włoski poszedł lepiej, z dobrymi wolumenami i jakością. Ponadto sezon trwał o miesiąc dłużej niż w ubiegłym roku. Poziomy konsumpcji były jednak rozczarowujące, stąd niskie ceny na rynku. Średnio były one o 20–30 procent niższe w porównaniu do ubiegłego roku.

Włochy: Mniejsze zużycie z powodu łagodnej zimy
Sycylijski sezon winogronowy dobiegł końca kilka miesięcy temu. Sezon był ciężki, ale wciąż jest miejsce na sprzedaż ostatnich winogron, takich jak odmiany Crimson i Apulia. „Zatrzymaliśmy się z winogronem Crimson na początku listopada”, mówi sycylijski handlowiec. „Ostatnie winogrona Apulia zostały zebrane pod koniec listopada. Dzięki przechowywaniu owoców w chłodniach sprzedaż Crimsona zakończyła się kilka dni temu, a sprzedaż Apulii potrwa do początku lutego, choć dotyczy to tylko niewielkich ilości. Przez cały sezon cena Crimsona oscylowała między 1,00 a 1,20 euro za kilogram, pomimo tego, że nie miały idealnego zabarwienia. Apulia była sprzedawana za tę samą cenę.”

W regionie Apulii sezon zakończył się po świętach Bożego Narodzenia. „Ostatnie ilości nie zostały docenione na rynku”, mówi lokalny hodowca. „Sprzedano je za 0,70 euro za kilogram. Najwyższe ceny nie przekraczały 1 euro za kilogram. „Z jednej strony łagodne i suche warunki pogodowe spowodowały spadek konsumpcji, potem, z drugiej strony wilgotne warunki pogodowe spowodowały gnicie winogron, co doprowadziło do dodatkowych kosztów dla producentów i obecności zbieraczy na polu do grudnia .”

Chiny: Zimna pogoda utrudnia zbiory
Produkcja lokalnych winogron zakończyła się już w Chinach. W tym roku produkcja została nieco opóźniona z powodu zimnej pogody. Ogólnie rzecz biorąc, zbiory były dobre, a w niektórych przypadkach faktycznie doszło do nadpodaży. Spowodowało to spadek cen w późniejszym okresie sezonu. W kilku obszarach zimno było tak duże, że wpłynęło to również na zbiory, co spowodowało niższą produkcję i wcześniejsze zakończenie sezonu. Jednak w większości przypadków mówi się o dobrych zbiorach, nawet jeśli później trafiły na rynek. W Chinach nowe odmiany, takie jak winogrona bezpestkowe i Shine Muscat, wypadły szczególnie dobrze.

W tej chwili winogrona są importowane głównie z Australii, Peru, Chile i Południowej Afryki. Ogromne pożary w Australii nie miały jeszcze znaczącego wpływu na eksport do Chin. W rezultacie w tym roku winogrona australijskie są również dostępne na rynku chińskim.

Republika Południowej Afryki: początek sezonu; mniej eksportu do Europy
Sezon winogronowy zbliża się do szczytu, gdy Western Cape rozpoczyna pełną produkcję. Warunki pogodowe są dobre, rozmiary są również dobre, a sezon rozpoczął się wcześnie. Zapewnia to większe wolumeny niż zwykle o tej porze roku. Według przedstawicieli branży jakość białych winogron z regionu Berg River jest „znacznie lepsza niż zwykle”. W dolinie Hexrivier występują ładne, przeciętne zbiory, a owoce wyglądają lepiej niż w ubiegłym roku, kiedy w okresie zbiorów występowały opady. W tym roku opady deszczu podczas zbiorów zmniejszyły plony w Limpopo. Zapakowano 1,5 miliona mniej kartonów.

Pod koniec pierwszego tygodnia wyeksportowano około 23,5 miliona pudeł (1 pudełko = 4,5 kg). Nastąpił uderzający spadek eksportu do Europy (stanowi on 50 procent w tym roku, w porównaniu do 57 procent w ubiegłym roku) oraz wzrost eksportu na Daleki Wschód, do Azji Południowo-Wschodniej i Ameryki Północnej dzięki dobrej wielkości winogron. Plantatorzy winogron starają się pakować swoje produkty tak szybko, jak to możliwe z powodu bardzo słabych dostaw energii elektrycznej w kraju, przy regularnych przerwach w dostawie prądu.

Drugi szacunek zbiorów został nieznacznie obniżony w porównaniu z pierwszym szacunkiem w październiku. W tym sezonie produkcja winogron szacowana jest na 59,55–66,30 mln kartonów.

Chile: Mniejsze ilości z powodu suchej pogody; dużo eksportu do USA
Sezon winogronowy rozpoczął się w Chile w połowie grudnia. Okres kwitnienia był trudny, ponieważ duża część areału przeznaczonego na winogrona znajduje się w regionie dotkniętym suszą. Ponadto tu i tam było trochę mrozu, co spowodowało spadek plonu. Najważniejsze rynki eksportowe dla tego kraju to USA i Azja. Producenci coraz częściej przechodzą na licencjonowane winogrona, ponieważ wymaga tego rynek eksportowy (zwłaszcza USA). W tym tygodniu pierwsze chilijskie winogrona przybyły do ​​USA statkiem. Stany Zjednoczone są teraz w pełni w sezonie importowym, a wysyłane ilości rosną. Chile spodziewa się zwiększyć swój udział w rynku w USA.

Peru: Rosnąca produkcja i wiele nowych odmian
Sezon peruwiański rozpoczął się nieco później niż zwykle. W grudniu pierwsze peruwiańskie winogrona przybyły do ​​USA, aby zrekompensować spadek tamtejszej produkcji krajowej. Chile rozpoczął sezon zbyt wcześnie w zeszłym roku. Nauczyli się z tego, więc w tym sezonie zaczęli eksportować dopiero wtedy, gdy podaż krajowej produkcji w Kalifornii była już niska. Wielkość eksportu z tego kraju stale rośnie, jest więcej nowych odmian i mniej tradycyjnych odmian. Red Globe pozostaje dominującą odmianą winogron w kraju. Najważniejszym rynkiem eksportowym są Stany Zjednoczone.

Stany Zjednoczone: Przejście z krajowych winogron na import z Ameryki Południowej
Rynek w Stanach Zjednoczonych przechodzi z winogron krajowych na import z Ameryki Południowej. W tej chwili ceny są wysokie, ponieważ wolumeny są obecnie na niskim poziomie. Jednak w nadchodzących tygodniach oczekuje się wzrostu wolumenów, a ceny spadną. Większość winogron pochodzi z Peru i Chile, a niektóre małe ilości również z Brazylii. Oczekuje się, że podaż czerwonych, bezpestkowych odmian będzie w tym sezonie niższa. Dystrybucja Red Globe jest również wolniejsza w tym sezonie, ale nie ma to negatywnego wpływu na rynek, ponieważ wolumen jest również niższy.

Australia: Gospodarka wodna staje się wyzwaniem dla producentów
Jest to szczyt sezonu dla australijskich producentów winogron, a gospodarka wodna staje się dużym problemem, teraz, gdy sucha pogoda i upał zaczynają mieć swoje żniwo. Sezon rozpoczął się nieco później niż oczekiwano z powodu bardzo nietypowych temperatur. Hodowcy w zachodniej Wiktorii oczekują dobrego wolumenu, ale jaka będzie jakość, pozostaje niepewna. Australijskie Stowarzyszenie Winogron Stołowych (ATGA) wprowadziło minimalny etap dojrzewania w zeszłym roku. W przypadku odmian Crimson, Flame, Red Globe i Thompson oznacza to, że co najmniej 80 procent owoców musi mieć 16 stopni Brixa, podczas gdy poziom 15,5 stopni Brixa dotyczy odmian Menindee, Sugraone i Superior.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE