Ceny owoców
Porzeczki czerwone głównie w formie szpalerowej
2006-00-00 00:00
Do produkcji porzeczki czerwonej, ukierunkowanej na rynek deserowy, zaleca się prowadzenie krzewów w formie szpalerowej. Krzewy te charakteryzują się wówczas wysokim plonowaniem
czytaj dalej
Orzechy - margines produkcji sadowniczej w Polsce
2006-00-00 00:00
Orzechy zarówno włoskie jak i laskowe są cennym surowcem dla przemysłu cukierniczego i piekarniczego.
Orzechy włoskie wykorzystywane są w przemyśle czytaj dalej
Orzechy włoskie wykorzystywane są w przemyśle czytaj dalej
Koniec sezonu truskawkowego
2006-00-00 00:00
Tegoroczny sezon skupu truskawek trwał krótko. Wysokie temperatury i brak opadów spowodowały szybsze dojrzewanie i zdrabnianie owoców.
Według wstępnych obliczeń czytaj dalej
Według wstępnych obliczeń czytaj dalej
Owoce dzikie w skupie
2006-00-00 00:00
Zakłady przetwórcze od niedawna prowadzą skup owoców dziko rosnących. W stosunku do ubiegłego roku, ich ceny są wyższe.
Według informacji IERiGŻ, w województwie czytaj dalej
Według informacji IERiGŻ, w województwie czytaj dalej
Niezbędna "przerywka"
2006-00-00 00:00
Wielu sadowników uprawiających jabłonie musi stosować tzw. "przerywkę" – tj. ręczne przerzedzanie owoców na drzewach.
Susza i wysoka ilość zbyt małych owoców czytaj dalej
Susza i wysoka ilość zbyt małych owoców czytaj dalej
Polska winnicami podzielona
2006-00-00 00:00
W Polsce uprawia się kilkaset odmian winorośli. Do naszego klimatu najbardziej polecane są mieszańce złożone, które lepiej znoszą niskie temperatury, są bardziej odporne na choroby
czytaj dalej
Arbuzy w skali europejskiej
2006-00-00 00:00
Europejskie zbiory arbuzów przekraczają 4 mln ton.
Do największych unijnych producentów zalicza się Hiszpanię (764 tys. ton), Grecję (650 tys. ton) oraz Włochy (500 tys. ton). czytaj dalej
Do największych unijnych producentów zalicza się Hiszpanię (764 tys. ton), Grecję (650 tys. ton) oraz Włochy (500 tys. ton). czytaj dalej
Amerykanie rozsmakowani w cytrusach
2006-00-00 00:00
Amerykanie jędzą najwięcej owoców cytrusowych (świeżych i przetworzonych) na świecie. W ogólnym spożyciu najwyższe miejsce - 80% - zajmują przetwory.
Konsumpcja czytaj dalej
Konsumpcja czytaj dalej
Produkcja moreli w Polsce w latach 2002-2006
2006-00-00 00:00
Produkcja moreli stanowi niewielki procent w skali produkcji owoców ogółem. W latach 2002-2006 najwięcej moreli zebrano w 2004 r., tj. 4,9 tys. ton.
W 2006 r. GUS szacuje czytaj dalej
W 2006 r. GUS szacuje czytaj dalej
Produkcja gruszek w “starej” Unii porównywalna z ubiegłoroczną
2006-00-00 00:00
FAMMU/FAPA podaje (na podstawie “Fruit & Vegetable Markets”), że zbiory gruszek w krajach Piętnastki w roku bieżącym, będą zbliżone do zeszłorocznych plonów. GUS
czytaj dalej
Chilijscy producenci malin mają problem
2006-00-00 00:00
W Chile znacznie pogorszyła się opłacalność uprawy malin. Godne uwagi, że jest to jeden z największych producentów tych owoców.
Największy spadek odnotowano na farmach od 5 do 7 czytaj dalej
Największy spadek odnotowano na farmach od 5 do 7 czytaj dalej
Tańsze jabłka deserowe
2006-00-00 00:00
Wzrastająca podaż jabłek powoduje spadek ich cen. Na rynku pojawia się coraz więcej odmian.
Zbliża się okres (wrzesień - listopad), w którym koszt jabłek powinien być czytaj dalej
Zbliża się okres (wrzesień - listopad), w którym koszt jabłek powinien być czytaj dalej
Gruszki w cenie
2006-00-00 00:00
GUS informował we wrześniu, że produkcja gruszek w tym roku jest prawie taka sama jak w roku 2005 i wynosi 60 tys. ton.
Mimo to jest ona o około 20 tys. ton czytaj dalej
Mimo to jest ona o około 20 tys. ton czytaj dalej
Skąd banany na unijnym rynku?
2006-00-00 00:00
Import bananów z państw członkowskich wynosi w Unii Europejskiej 450 - 550 tys. ton, tj. 4 - 5% w skali światowej. Poziom ten równa się 9 - 11% łącznej liczby, sprowadzanych na
czytaj dalej
Aby zapełnić owocowe niedostatki
2006-00-00 00:00
Wejście Polski do Unii Europejskiej oraz usunięcie licznych barier w handlu międzynarodowym, zwiększyło import wielu gatunków owoców i warzyw.
W najbliższych latach czytaj dalej
W najbliższych latach czytaj dalej
Wiśnie za bezcen
2006-00-00 00:00
Ceny skupowanych wiśni permanentnie maleją. Wartość tych owoców z przeznaczeniem do mrożenia spadła o 10%, (z 1,30 do 1,15 zł/kg - loco zakład), deserowych o 15% (z 2,30 zł/kg do 1,94
czytaj dalej
Czarne porzeczki ostrożnie w górę
2006-00-00 00:00
Ceny skupu czarnej porzeczki nadal są bardzo niskie i kształtują się na poziomie z ubiegłego roku.
Podczas ostatniego weekendu za porzeczki czarne do przetwórstwa płacono ok. czytaj dalej
Podczas ostatniego weekendu za porzeczki czarne do przetwórstwa płacono ok. czytaj dalej
Nic nie powstrzyma produkcji jagód w Niemczech
2006-00-00 00:00
Zwiększyła się uprawa jagód w Niemczech. Około 150 rolników zajmuję się produkcją tych właśnie owoców. W skali roku, zbiory osiągają tam poziom 1500 ton. Dla porównania,
czytaj dalej
Serbowie zaczynają uprawiać jagody czarne
2006-00-00 00:00
Jagody leśne (borówka czernica) osiągają w ostatnich latach na rynku europejskim bardzo wysokie ceny.
Serbscy producenci, chcąc wykorzystać dobrą passę, powiększyli czytaj dalej
Serbscy producenci, chcąc wykorzystać dobrą passę, powiększyli czytaj dalej
Zdradliwy rynek malin
2006-00-00 00:00
Dla polskich producentów i eksporterów bardzo ważną rolę spośród owoców jagodowych odgrywają maliny. Niestety ich rynek jest niezorganizowany i niestabilny, a producenci,
czytaj dalej
Berry Congress – Najważniejsze wydarzenie w branży jagodowej!
Berry Congress to prestiżowe wydarzenie, które gromadzi czołowych ekspertów, producentów, dystrybutorów i detalistów związanych z sektorem jagodowym. Kongres stanowi wyjątkową okazję do wymiany doświadczeń, poznania najnowszych trendów rynkowych oraz nawiązania wartościowych kontaktów biznesowych. Uczestnicy mają możliwość wysłuchania inspirujących prelekcji, paneli dyskusyjnych i case studies, które przybliżają najważniejsze wyzwania i innowacje w tej dynamicznie rozwijającej się branży. Dołącz do nas i bądź częścią przyszłości rynku jagód! Więcej informacji znajdziesz na stronie Berry Congress.