Ceny owoców
W regionie Axarquía w Maladze, Hiszpania, sektor rolniczy specjalizujący się w uprawie roślin subtropikalnych, takich jak mango i awokado, boryka się z wyzwaniami związanymi z dostępem do wody i kosztami. Region ten, z szacowanymi 14 000 hektarami tych upraw, tradycyjnie polegał na wodzie z La Viñuela.
czytaj dalej
Jakość i wielkość plonów z różnych hiszpańskich regionów uprawnych są doskonałe. W ciągu ostatnich dwóch lat produkcję dotknęły przymrozki, ale w tym roku nie było takiego przypadku, więc jest dużo owoców. Sprzedaż jednak kuleje z powodu umiarkowanych warunków pogodowych w Holandii. Dostawa.
czytaj dalej
„Zespri, oto dlaczego konsumenci kochają nasze kiwi”
2024-07-08 00:00
Zespri, nowozelandzki gigant i światowy lider w produkcji i sprzedaży kiwi, stoi w obliczu sezonu handlowego owoców pochodzących z Nowej Zelandii, który przebiega zgodnie z oczekiwaniami, notując pozytywne trendy sprzedażowe i konsumpcyjne we Włoszech.
czytaj dalej
Wykorzystywanie kamer podczerwieni do sprawdzania jakości wewnętrznej owoców jest teraz powszechne. Mniej popularne jest jednak korzystanie z przenośnych urządzeń, technika ta niedługo będzie dostępna na liniach sortujących. "Awokado wciąż jest krojone w celu sprawdzenia dojrzałości i jakości. Jednak można to zrobić łatwo i bezinwazyjnie" - mówi Vertigo...
czytaj dalej
Najnowsze dane wskazują na ciągły wzrost obszarów uprawianych pod osłonami oraz na produkcję ogółem, chociaż wartość ekonomiczna tej produkcji znacząco spadła. W […]
czytaj dalej
Czy można wybrać coś dobrego i pięknego bez spróbowania?
2024-07-08 00:00
Dobre i piękne, w tej kolejności, powinny być głównymi elementami klasyfikacji jakości owoców, zwłaszcza istotnymi, gdy cechy te są bardziej zróżnicowane w danym rodzaju owoców. "Dobre" zawsze przed "pięknym", ponieważ w końcu chodzi o to, żeby je zjeść.
czytaj dalej
Praktycznie nie będzie produkcji żółtych śliwek.
2024-07-08 00:00
Sezon owoców pestkowych zbliża się do swojego półmetka w hiszpańskiej regionie Extremadura, z dość dobrą popytem na śliwki, według Ramóna Fernándeza z firmy Arrofrut z Extremadury. "Aktualnie mamy większą liczbę odmian o większych wolumenach produkcji, które
czytaj dalej
Włoska organizacja producencka Apo Conerpo, uważana za największą organizację producentów owoców i warzyw w Europie, ma nowego dyrektora generalnego na sterach, gdy stara się wyprzedzić szczególnie trudny rok handlowy.
czytaj dalej
Włochy: Stekania owocowe gwarantują jakość i miejsca pracy
2024-07-05 11:00
Obecnie około 4 800 ha produkcji nektarynek oraz 1 700 ha produkcji brzoskwiń znajduje się w regionie, co czyni go ważnym węzłem dla włoskich owoców pestkowych - jedna czwarta krajowej produkcji nektarynek pochodzi z Emilii-Romanii. Również konsumpcja
czytaj dalej
Owoce Montosa: 6 000 ton guacamole produkowane w La Axarquía/Málaga.
2024-07-05 11:00
Więcej. Przejdź do artykułu
czytaj dalej
Obecnie Frutas Montosa produkuje tygodniowo ponad 1 milion kubków i ma w swojej ofercie ponad dziesięć różnych receptur na sosy guacamole oraz świeże miąższ awokado. Guacamole firmy Frutas Montosa jest przygotowywane wyłącznie z świeżych awokado o optymalnym dojrzałości.
czytaj dalej
Holandia: Brygada Warzyw i Owoców uratowała ponad dziesięć milionów kilogramów warzyw i owoców.
2024-07-05 10:00
Organizacja non-profit, której przewodniczącym jest były dyrektor GroentenFruit Huis, Gert Mulder, została założona w 2018 roku w celu ochrony owoców i warzyw przed marnowaniem oraz ich przekazywania do banków żywności. W ciągu ostatnich lat Brigada przekształciła się w
czytaj dalej
Holandia: Związek branżowy ds. przetwarzania żywności i napojów sprawia, że strumienie odpadów są bardziej transparentne.
2024-07-05 10:00
Wspólnie z kilkoma pionierami branży zebrano dane za lata 2020-2022, na podstawie których Uniwersytet Wageningen UR przygotował pierwszy monitor. W pierwszym "Monitorze Marnowania Owoców i Warzyw" uczestniczyło jedenaście spośród ponad 280 członków stowarzyszenia.
czytaj dalej
Wzrosła podaż arbuzów, ale…
2024-07-05 09:00
Trend podażowy arbuzów w polskim hurcie doznał chwilowego wahnięcia, ale jak się wydaje wrócił na wcześniejszą ścieżkę. Ścieżkę wzrostową. Czy jednak oznacza to, ze polski rynek hurtowy jest już nasycony tymi owocami? Jak kształtują się ceny arbuzów w dużym hurcie i jak wypadają one na tle poprzednich sezonów?
czytaj dalej
Indeks CPPI Banku Światowego ocenia 405 portów kontenerowych na całym świecie pod względem ich efektywności, przy czym skupia się na czasie postoju statków kontenerowych w porcie. Kapsztad zajmuje 405. miejsce spośród 405 zmierzonych portów, Ngqura - 404, Durban - 398, a Port Elizabeth - 391.
czytaj dalej
Dolna Saksonia: Folie przedłuża sezon dla świeżych owoców.
2024-07-05 09:00
W rozmowie z serwisem prasowym Landvolk Fred Eickhorst, dyrektor Stowarzyszenia Producentów Szparagów i Owoców Jagodowych, wyjaśnia zalety używania folii na przykładzie truskawek. "Klienci mogą już kupować pierwsze krajowe truskawki już w kwietniu. Owoce zastosowane w
czytaj dalej
Trwa skup jabłka z przerywki
2024-07-05 07:30
Trwa skup jabłek z przerywki, ale ich podaż w sektorze owoców przemysłowych jest znikoma. Dlaczego? Jakie są ceny skupu przerywki i innych rodzajów jabłka przemysłowego?
czytaj dalej
"Prowadzimy program ciągłego doskonalenia, aby stale rozwijać ten produkt i pozostać na czele technologii."
2024-07-05 00:00
Nowozelandzka branża owocowa jest bardzo zorientowana na eksport i musi przestrzegać surowych standardów eksportowych. Rozwiązaniem problemu zanieczyszczeń szkodnikami, które utrudniały eksport do kluczowych rynków, okazała się być wysokociśnieniowa myjka do owoców, która powstała w wyniku współpracy między Plant and Food Research NZ.
czytaj dalej
Awokado i spirulina w górę, imbir i kurkuma w dół.
2024-07-05 00:00
Mniej przypraw, więcej superowoców, awokado i spirulina. To obrazek, który wynika z piętnastej edycji Obserwatorium Obrazu GS1 Italy, półrocznego badania monitorującego trendy konsumenckie w handlu detalicznym, krzyżujące informacje z etykiet ponad 139 tysięcy.
czytaj dalej
Nowa era na nowoczesnej stronie w Düsseldorf-Hilden
2024-07-05 00:00
Tradycyjny hurtowy rynek w Düsseldorfie, filar regionalnej gospodarki i ważny dostawca świeżych owoców i warzyw, znalazł nowy dom. Pod koniec roku rynek hurtowy zamknie swoje drzwi na dotychczasowej lokalizacji na północy Düsseldorfu i przeniesie się tylko
czytaj dalej