Cydr coraz popularniejszy
2013-01-10 10:03
Plantatorzy jabłek, na mocy ustawy o produkcji i obrocie wyrobów winiarskich, mogą produkować i wprowadzać do obrotu napój niskoalkoholowy cydr - z własnych owoców i nie większej ilości niż 10 tys. litrów rocznie. - 10 tys. litrów to nie jest mała ilość – podaje portalspozywczy.pl.
Duże jest zainteresowanie cydrem ze strony producentów przemysłowych. W tego typu działalność na szerszą skalę chcą wchodzić sami plantatorzy jabłek czy grupy producenckie, które zakładają specjalne firmy produkcyjne. Oni będą pierwsi, którzy utorują cydrowi drogę i stworzą podwaliny rynku cydru w Polsce – mówi Maliszewski.
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Sadownicy zarobią na cydrze?
2012-12-17 10:53
Winiarze stoją w blokach startowych, a sadownicy zacierają ręce. Otwiera się furtka do zysków z cydru - donosi "Puls Biznesu".
czytaj dalej
Łatwiej o cydr z własnego sadu?
2010-07-13 00:00
Dzięki nowym przepisom do konsumentów trafią cydr z własnego sadu i miód pitny z własnej pasieki. Dziś sadownik, jeśli chce produkować wino ze swoich owoców, musi sprostać tym
czytaj dalej
W Niemczech trwają dni cydru
2009-10-28 00:00
We Frankfurcie i w całym regionie trwają dni cydru – tradycyjnie kończące sezon zbioru jabłek. Produkuje się wiele jego odmian, ale wszystkie z mieszanki różnych jesiennych jabłek
czytaj dalej