Grzyby pod atestem
Z polecanego przez sanepid portalu internetowym "Bezpieczne grzyby" dowiadujemy się:
Grzyby świeże rosnące w warunkach naturalnych wolno sprzedawać w placówkach handlowych lub na targowisku pod warunkiem: Uzyskania atestu klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy wydawanego przez Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego; Umieszczenia w miejscu sprzedaży informacji o gatunku grzybów oraz nazwiska i adresu sprzedawcy. Wydając atest na grzyby, dokonuje się m.in. oceny zgodności gatunkowej grzybów oraz cech organoleptycznych. Atest obejmuje badaną partię, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10 stopni.
Przepisy stanowią również, że "Punkty skupu grzybów oraz przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie targowisk są zobowiązani zatrudniać osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów".
Zobacz więcej: Grzyby leśne?preview=1
Czas na grzyby
Włosi też mają problem z grzybkiem?
„Ziemia obiecana” dla grzybiarzy
Słaby sezon grzybowy
czytaj dalej