Japonia - nowy poziom stężenia radioaktywności
Główny Inspektorat Weterynarii został poinformowany przez Ambasadę RP w Tokio o zmianach. Nowy dopuszczalny poziom wynosi 100Bq/kg i obejmuje całą żywność, poza mlekiem i artykułami spożywczymi dla dzieci, gdzie dopuszczalny poziom wynosi 50 Bq/kg. Mniejszy limit jest tylko na wodę pitną - wynosi 10 Bq/kg. Nowe normy obejmują także produkty importowane do Japonii.
Japońskie ministerstwo zdrowia, pracy i dobrostanu poinformowało, że wśród polskich producentów żywności podwyższone poziomy materiałów radioaktywnych odnotowano do chwili obecnej w grzybach i jagodach leśnych. Od 1 kwietnia wymagane będzie, aby tym towarom oraz produktom zawierającym grzyby i suszone owoce, towarzyszyły certyfikaty poziomu stężenia substancji radioaktywnych produktu przeznaczonego do spożycia.
Obowiązek przeprowadzenia badania spoczywać będzie na eksporterze. Oprócz certyfikatu każdorazowo wymagane będzie określenie warunków oraz rodzaju badania. W przypadku produktów innych niż grzyby, suszone owoce i koncentraty, a także produktów zawierających grzyby i suszone owoce, nie ma obowiązku wystawiania takich certyfikatów. Towary te będą jednak przechodziły przy wjeździe do Japonii losową kontrolę.
Zobacz więcej: Grzyby leśne?preview=1
Kontrola w przedsiębiorstwie
Chiny: rynek truskawek
czytaj dalej