Wysokie ceny suszonych grzybów
Tegoroczne zbiory grzybów leśnych były relatywnie wysokie, choć początki sezonu nie wróżyły nic dobrego. Wrześniowa susza sprawiła, że sezon rozpoczął się z opóźnieniem. Październik jednak był już znacznie lepszy i przetwórniom udało się skupić odpowiednie ilości owocników, bo oprócz amatorów grzybów zbierających je na własny użytek, w miarę dobry sezon zaliczyli także zbieracze odstawiający je na skupy.
Obfitość grzybów przełożyła się na ceny świeżych egzemplarzy, jednak już w przypadku grzybów suszonych ceny nie wskazują na wysokie zbiory. Ceny suszonych grzybów są, jak co roku bardzo wysokie, a w okresie przedświątecznym trend zwyżkowy cen nabiera dodatkowo na sile.
Szczególnie drogie są prawdziwki/borowiki szlachetne, za kilogram których trzeba zapłacić w małym hurcie od 220,00, nawet do 380,00 zł/kg. Podgrzybki są tańsze i za ten gatunek grzyba trzeba zapłacić od 120,00 do 180,00 zł/kg. Na rynku dostępne są także w sprzedaży koźlaki suszone, których ceny są podobne do cen podgrzybków, ale także i maślaki suszone za które trzeba zapłacić około 90,00 – 110,00 zł za 1 kg.
Grzyby, ze względu na specyficzność produktu, należy kupować tylko w miejscach „sprawdzonych”. Najlepiej, by były zapakowane z etykietą producenta i odpowiednimi oznaczeniami. W sytuacji, gdy grzyby chcemy kupić w większym hurcie w workach, na których często nie ma oznaczeń przed zakupem należy zażądać atestu wystawionego przez uprawnionego klasyfikatora lub grzyboznawcę.
Zobacz więcej: Grzyby leśne