Chińskie pieczarki w puszkach zdobywają USA
W bieżącym roku, w okresie od początku stycznia do końca marca Chiny wyeksportowały łącznie około 170,0 tys. ton puszkowanych warzyw. Najwięcej wysłano puszkowanych pieczarek - prawie 143,0 tys. ton wobec 130,3 tys. ton w analogicznym kwartale minionego roku.
Ponadto w porównaniu do pierwszego kwartału 2007 roku, znacznie wzrósł eksport puszkowanej kukurydzy - z 2,3 tys. ton do ponad 7,0 tys. ton w okresie styczeń marzec bieżącego roku.
Istotną pozycję stanowiły również puszkowane szparagi - 6,7 tys. ton. Najwięcej puszkowanych grzybów zaimportowały Stany Zjednoczone - 19,2 tys., ton oraz Rosja - 16,5 tys. ton i Malezja - 11,7 tys. ton.
W przypadku eksportowanej kukurydzy - prawie 3,0 tys. ton trafiło na rynek rosyjski, a najwięcej puszkowanych szparagów zakupili Hiszpanie - 2,2 tys. ton.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie FAMMU/FAPA na podstawie: Foodnews (gs)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Pieczarki?preview=1