O historii polskiego pieczarkarstwa
Polska tradycja pieczarkarstwa sięga XIX wieku. Zakorzeniono ją z Francji – podobnie zresztą jak tamtejszą kuchnię.
Po II wojnie światowej, w 1953 r. uruchomiono wytwórnię grzybni. Organizatorem branży pieczarkarskiej do okresu transformacji w 1989 r. była Spółdzielczość Ogrodnicza.
W latach 80. do produkcji pieczarek wdrożono metodę sporządzania podłoża zastępczego, opracowaną na skalę towarową przez Instytut Warzywnictwa.
Warto wspomnieć, że w latach poprzednich sporządzenie podłoża było uzależnione od dostępności końskiego nawozu. Umożliwienie eliminacji tego surowca pozwoliło na powstanie Wytwórni Podłoża Pofermentacyjnego.
Z zakresu logistyki najważniejsze postępy to: budowa tuneli pasteryzacyjnych , prasowanie wymieszanego z grzybnia podłoża w bloki i układanie ich na stelażach.
Istniejąca infrastruktura zachęcała do doskonalenia technologii i oferowania producentom najbardziej uszlachetnionej postaci podłoża, jaką jest podłoże po fazie III.
Ze względu na znaczny popyt - głównie ze strony przetwórstwa i eksportu – uprawa pieczarek cieszy się w Polsce dużym zainteresowaniem i rozwija się w bardzo szybkim tempie. Można ją porównać do szeregu roślin rolniczych jak i ogrodniczych.
W nowoczesnych pieczarkarniach cały proces jest w dużym stopniu zmechanizowany, zautomatyzowany, a także skomputeryzowany.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Pieczarki?preview=1