Pieczarkarstwo - ważna gałąź ogrodnictwa w Polsce
Produkcja pieczarek stanowi w naszym kraju ważną gałąź ogrodnictwa. Szacuje się, że jej wartość wynosiła w ostatnich latach ponad 400 mln złotych (rocznie).
W branży tej znajduje zatrudnienie ok. 12-15 tys. osób.
Po roku 1989 statystyki GUS pomijają produkcję pieczarek, a szacunki zbiorów wykonywane są jedynie przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Wyniki Instytutu umieszczane są następnie w półrocznym raporcie “Rynek Owoców i Warzyw – stan i perspektywy”.
Dane liczbowe gromadzone są także przez Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych (najczęściej prezentowane w Biuletynie Producenta “Pieczarki” oraz w materiałach z corocznych konferencji, organizowanych przez Instytut Warzywnictwa w Skierniewicach).
Dla wielu polskich producentów pieczarek przystosowanie do europejskich standardów było mniej kłopotliwe niż w przypadku np. producentów warzyw.
Silne strony naszego pieczarkarstwa to: stosunkowo wysoki poziom technologiczny gospodarstw, duża konkurencyjność cenowa, uznana wartość smakowa polskich produktów, wieloletnia obecność na rynkach zachodnioeuropejskich. Polacy muszą sobie poradzić jeszcze z dużym rozdrobnieniem produkcji i wciąż mało popularnymi grupami producentów.
Według informacji niemieckiej organizacji rynkowej ZMP (Zentrale Markt- und Preisberichtstelle GmbH), polskie pieczarki są jednym z nielicznych polskich produktów (np. poza cebulą i boczniakiem), dostępnych na niemieckich rynkach hurtowych.
Liberalizacja handlu między Polską i Unią Europejską w 2001 r. przyczyniła się do zniesienia ceł na świeże i przetworzone pieczarki eksportowane z naszego kraju na rynki Unii.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Pieczarki?preview=1