Polskie pieczarki zagrażają francuskim
„Konkurencja ze strony pieczarkarstwa w Polsce ma być także powodem spadku produkcji we Francji” - alarmuje autor artykułu w Agra-net.
Tradycyjnie we Francji produkowano grzyby uprawne z przeznaczeniem do przetwórstwa. W ciągu ostatnich kilku lat wielu producentów zaczęło produkować grzyby na rynek świeży. Wg Agra-net 8 proc. dostaw na francuski rynek pieczarek świeżych pochodzi z Polski, co przyczynia się do obniżenia opłacalności francuskiej produkcji. Ilość konserw z pieczarek dostarczanych przez dwie duże francuskie przetwórnie sięga 18 tys. ton, a ogólna produkcja konserw z pieczarek osiąga poziom poniżej 100 tys. ton. W związku z tą kryzysową sytuacją jedna z unii przetwórców (France Champignons) zakończyła działalność.
Produkcja grzybów uprawnych we Francji w 2007 r. osiągnęła poziom 140 tys. ton tj. o 8 proc. mniej niż w 2003 r. i 10 proc. mniej niż w 2000 r.
Źródło: fresh-market.pl za agra-net (ts)
Zobacz więcej: Pieczarki?preview=1