Produkcja pieczarek w UE
Lata dziewięćdziesiąte to okres wzmożonego rozwoju pieczarkarstwa w krajach UE. Jednak po roku 2000 tempo rozwoju wyraźnie spada. Średnia roczna produkcja w UE-27 wynosi ok. 1,0 mln ton pieczarek.
Ostatnie pięć lat to największy spadek produkcji w krajach unijnej „15”. Znaczący spadek zbiorów odnotowano przede wszystkim w Wlk. Brytanii i Belgii, a np. w Danii i Austrii w zasadzie w ogóle nie uprawia się już pieczarek. Z kolei w Polsce od 2000 r. produkcja pieczarek stale rosła z poziomu 130 tys. ton aż do 210 tys. ton w 2008r., co czyni Polskę drugim producentem w UE. Czołowym producentem pozostaje od lat Holandia, która jednak w porównania do 2000 r. (275 tys. ton) również nieco zmniejszyła swoją produkcję – 255 tys. ton w 2008 r. Dużymi producentami pieczarek są też Francja i Hiszpania, których produkcja w 2008r. wyniosła odpowiednio 116 tys. ton i 104 tys. ton.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Pieczarki?preview=1