Sukces polskiego pieczarkarstwa
Pieczarki polskiej produkcji mają szansę stać się w tym roku numerem jeden w Unii Europejskiej.
Rok temu w krajach Wspólnoty wyprodukowano w sumie 938 tys. ton pieczarek, tj. o 3 proc. mniej niż w 2005 r.
W Holandii, uchodzącej za największego producenta pieczarek w Unii – zbiory w 2006 r. wyniosły 230 tys. ton, tj. o 6 proc. mniej niż w roku poprzednim.
Z kolei w Polsce produkcja tego towaru sięgnęła poziomu 213 tys. ton, co oznacza wzrost o 6 proc. Jeżeli tendencja zwyżkowa utrzyma się, to nasz kraj wysunie się w najbliższym sezonie na pozycję lidera.
Na trzecim miejscu znajdują się Niemcy z produkcją 59 tys. ton, a za nimi są Francja i Hiszpania (po 50 tys. ton).
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie FAMMU/FAPA, mk
Zobacz więcej: Pieczarki?preview=1