Niemcy nie chcą produkować „eko”
2013-03-20 12:22
Stowarzyszenie Producentów Ekologicznych Artykułów Spożywczych (BÖLW) zauważa krytycznie, że produkcja rodzimych wyrobów w Niemczech nie nadąża za ich popytem. Bardzo niewielu niemieckich rolników decyduje się na ekologiczną formę produkcji. W zeszłym roku jedynie 600 rolników zdecydowało się na taki krok, a ekologiczna powierzchnia uprawna zwiększyła się o zaledwie 2,7 proc. Coraz więcej niemieckich farmerów rezygnuje z uprawy ekologicznej wracając do konwencjonalnej metody upraw, ponieważ pozwala im to wygenerować większe zyski.
Wskutek takich tendencji, stopniowo zanika asortyment towarów regionalnych, a niemiecki handel zmuszony jest sięgać po ekoprodukty pochodzące z importu.
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Na jabłkach z chłodni czekolada
2013-03-13 12:47
Eksporterzy obawiają się zakupu jabłek z chłodni zwykłej. Jakość owoców z tych warunków przechowalniczych stanowi spory problem, dlatego handel nimi to spore wyzwanie.
czytaj dalej
czytaj dalej
Ekologiczni sadownicy w potrzasku
2013-03-11 08:43
Rolnicy nie będą mogli wprowadzać nowych nasadzeń owoców ekologicznych, jak też rolnicy, którzy skończą realizację 5-letniego programu rolnośrodowskowego, nie będą mogli wejść w uprawy sadownicze, chociaż od dziesięciu lat je uprawiali - mówi Piotr Puchalski, prezes BIO-FOOD Roztocze.
czytaj dalej
Nowy producent ekologicznej żywności
2013-02-28 09:23
Spółka Stoczek Natura uzyskała już certyfikat ekologiczny, a w lutym br. wzięła udział w międzynarodowych targach żywności ekologicznej Biofach.
czytaj dalej



