Ananasy
Ananas sativus - należy do rodziny ananasowatych (Bromeliaceae). Pochodzi z Ameryki Południowej (z Brazylii i Paragwaju), a więc z krajów o gorącym klimacie. Został rozpowszechniony wkrótce po odkryciu Ameryki. W Indiach uprawiano go jeszcze przed 1576 r. Do Anglii trafił na początku XVIII w. Od XVIII do XIX wieku drzewa ananasowe uprawiano w Europie w szklarniach (w Polsce w szklarniach podkomorzego Stanisława Poniatowskiego w ogrodach Frascati), dopóki nie zaczęto sprowadzać ananasów z krajów południowych.
Ananas jest byliną (wieloletnią roślina zielną) rozmnażaną z sadzonek, które już w drugim roku osiągają wysokość 1 m. Kwiaty koloru fioletowego są niepozorne. Owoc wyrasta na szczycie głównego pędu. Na szczypie owocu wyrasta pióropusz, zwany koroną. Pierwsze plony uzyskuje się w 18-24 miesiącu po założeniu plantacji. Ta rozpiętość czasowa jest uzależniona od wielu czynników, m. in. od wysokości temperatury w nocy.
Owoce dojrzewają w okresie letnim, jednak po zastosowaniu oprysków kwasem naftylooctowym mogą dawać plon przez cały rok.
Znanymi producentami ananasów są Chiny, Stany Zjednoczone (Hawaje), Filipiny, Brazylia i Meksyk. Owoce ananasów mogą być spożywane w stanie surowym, jak i w postaci przetworzonej. Zawierają bromelinę (enzym ułatwiający trawienie), sporo witaminy C (do 40 mc/100 g), kwasy organiczne, związki miedzi i potasu oraz ferment proteolityczny. Ananasy dobrze jest spożywać w przypadku niestrawności. Korzystnie oddziałują na nerki, serce i naczynia wieńcowe. Sok z ananasa ma też zastosowanie w kosmetyce.
Źródło: J. Pieniążek, S.A. Pieniążek „Owoce krain dalekich”, www.wikipedia.org
Zobacz więcej: Ananasy?preview=1