Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Produkcja owoców i warzyw Turcji

2014-02-26 11:35
W całym 2013 roku łączne zbiory warzyw w tym kraju wyniosły 28,5 mln ton – czyli o 2,3 proc. więcej wobec wielkości za rok 2012 (w przypadku danych produkcji warzyw w Turcji w wielkość tą włączono również zbiory arbuzów).

Dla owoców ubiegłoroczna wielkość produkcji wzrosła o 1,2 proc. do wolumenu 18,2 mln ton. Największy wzrost w produkcji warzyw odnotowały sałaty – o 10,3 proc., brokuły – o 12,5 proc. oraz niecałe 10 proc. czosnek i cebula, a największy spadek w ubiegłorocznych zbiorach odnotowała marchew – ponad 20 proc., a także sałata lodowa – o 7 proc..

W owocach największe straty dotknęły fig i winogron, a największy przyrost odnotowały zbiory orzechów pistacjowych – przeszło 40 proc., laskowych – o 17 proc. oraz jabłek o ponad 8 proc. i ponad 7 proc. pomarańczy.

Zbiory najistotniejszych produktów w tabeli poniżej:

Słowa kluczowe: turcja, produkcja, owoce, warzywa
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE