Produkcja cytrusów w Turcji odbija się od dna
Mróz, obfite opady deszczu i silne wiatry wpłynęły na produkcję cytrusów w Turcji w sezonie 2012/2013. Według raportu Zagranicznej Służby Rolnej USDA zimna i deszczowa pogoda wiosną 2012 roku niekorzystnie wpłynęła na kwitnienie drzew, a tym samym na zawiązanie i wielkość produkcji poszczególnych gatunków.
Bieżący sezon był znacznie lepszy dla wzrostu i dojrzewania owoców dlatego wielkość produkcji w sezonie 2013/2014 odbiła się od ubiegłorocznego dna. W przypadku grejpfrutów z Turcji, którego zbiory w 2012 roku spadły do 200 tys. ton, w tym roku produkcja jest o 17 proc. wyższym. Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku cytryn – w tym roku zbiory tych owoców są o 12 proc. wyższe w porównaniu do 2012 roku i wynoszą 760 tys. ton. Zbiory pomarańczy w 2013 roku wyniosły aż 1,7 mln ton i były o 8 proc. wyższe od ubiegłorocznych.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe
Turcja: eksport owoców w 2013 roku
czytaj dalej
Turcja produkuje coraz więcej pomidorów
Turcja: eksport owoców i warzyw
czytaj dalej
Turcja: niższa produkcja rodzynek
czytaj dalej
Turcja: koniec sezonu na owoce cytrusowe
czytaj dalej